Årets først vinterdag

Mange er overrasket over den relativt høye temperaturen vi har i dag. Flere melder om at gradestokken viser omlag 20 grader, og det på årets første «Vinterdag».

For 14. oktober betegnes nettopp som den første «Vinterdagen», både i følge primstaven og tidligere tiders kalender. Det var på denne dagen, den 14. oktober, at man faktisk snudde primstaven, da til «Vintersiden».

Primstaven

Primstav er en evigvarende kalender av tre, eller unntaksvis et annet hardt materiale. Hakk og symboler i primstaven betegner faste datoer som kan relateres til en moderne kalender. Hver dag markeres med et innskåret hakk eller en strek, og hver sjuende dag har en ekstra markering. Helligdager og merkedager skiller seg ut med spesielle symboler.

Foto: Skjermdump fra YR.

Værtegn

Er du opptatt av værtegn, må du ut og se på nettopp været denne dagen den 14. oktober, for i følge tradisjoner får du da vite hvordan vinteren blir.

YR har satt opp denne oversikten:

  • Godt vær i dag gir en bra vinter, og den første snøen lar vente på seg.
  • Kald vinterdag gir mye snø til vinteren.
  • Blir himmelen grønnaktig i dag, vil frosten snart komme.
  • Er vinterdagen varm og klar, med frost om natten, skal det komme regn før tre dager er gått.

Calixtusdagen

Nesten alle merkedager på primstavene viser som sagt til en helgenfest; i de fleste tilfeller er det vedkommende helgens dødsdag. Ofte er symbolet på staven helgenens egenskap.

På primstaven, den 14. oktober er dagen merket med en vott. Dette primstavmerket er gjennom historien blitt tolket som en fortegnet biskophanske eller en bispelue, et mulig symbol for pave og seinere helgen Calixtus 1. som i den katolske kirkekalenderen ble minnet med en festdag nettopp den 14. oktober, dagen da han skal ha blitt gravlagt i år 222. Dagen har derfor også blitt kalt Calixtusdagen.

Forøvrig er 14. oktober den 287. dagen i året og den 288. i skuddår, og det er 78 dager igjen av året.