Mektig farvel

Foto: GT Nergaard

Helle Ottesen hadde egentlig planlagt å ha sin avskjedsforestilling på Hovedscenen ved Trøndelag Teater.

Med kuler og krutt, stort orkester og fyrverkeri.

– Så ble jeg tildelt dette rommet her, sa hun lattermildt i det hun entret scenen i Theatercaféen og sin avskjedsforestilling «Takk og farvel».

Selv om salen og scenen er av det lille slaget, viser scenekunstneren Helle Ottesen at hun er en av de største.

Sin avskjedsforestilling har hun bygd opp som en reise i et menneskes liv og som et årshjul. Fra vugge til grav, fra vår til vinter. Fødselen og barnet er våren, ungdommen er sommeren, modningen og voksenheten kommer med høsten, mens vinteren bringer oss mot mørket og den uunngåelige slutten.

Helle Ottesen viser oss at de gamle er eldst, og ofte er de best. Hun byr på sitt talent i flere sjangere, aller best er hun med glimtet i øyet, enten det er i revyen eller komediens lys, men også med alvorsglimtet.

Gjennom sangene viser skuespilleren sin enorme stemmeprakt som enhver annen 72-åring må misunne henne.

Helle Ottesen har full kontroll, om det er i et lyst eller mørt toneleie, om det er sang eller monolog. Hennes diksjon er fabelaktig, mimikken likeså.

Sammen musiker Åsmund Flaten, som er et helt orkester alene, tar Helle Ottesen oss med på en reise som er både glad, litt trist, litt alvorlig og noen ganger veldig morsom.

Sammen med regissør Eli Sørensen har hun skapt en forstilling som oser av kvalitet tvers igjennom.

Tekstene og melodiene er fra øverste hylle. Fremføringen, innlevelsen og leveringen likeså i den vel én timer lange avskjedsforestillingen til teaterets Grand Old Lady. Vi hadde ønsket å være i Helles selskap litt lengre.

Alle planlagte forestillinger er så og si utsolgt.

Har du ikke skaffet deg billett? Ring Trøndelag Teater og krev at de setter opp ekstraforestillinger!

Finn O. Fosmo