Nå er juleølet satt

Nå er juleølet klart

Hjemmebrygging av øl har blitt mer og mer vanlig.

Selv om det har vært en fin og varm sommer, kommer vinteren og med den julehøytiden. For mange er juleølet en av de største høydepunktene med jula og for hjemmebryggeren er sommeren eller tidlighøsten tiden for juleølbrygging.

Vi var på besøk hos Rolf O. Brøttemsmo i Hommelvik når han satt årets juleøl. Litt i seneste laget, ifølge han selv.

– Jeg bruker vanligvis å sette det før sommerferien, men i år ble det ikke tid og så har det blitt utsatt og utsatt, forteller han.

Kornet helles i

Ølet skal stå å gjære i ca 14 dager før det skal tappes på flaske, eller som Rolf gjør, på fat. Der skal det modnes i 1 – 3 måneder.

– Det blir jo bedre dess lengre det får stå, og nå ligger det an til at det ikke blir drikkeklart før tett innpå jula. Men da er det jo mer igjen til etter jul, så det går nok bra skal du se.

Rolf brygger øl til eget bruk og kjøper sjelden øl i butikken eller på vinmonopolet.

– Det blir jo best det du lager selv og fra bunnen av, men det hender jo at jeg kjøper meg for å smake.

Tradisjon

Her i landet er det en lang tradisjon å brygge øl, og særlig til jul.

Ølet får en mørk farge

– Juleølet har en lang tradisjon og er godt befestet i det Norske folket. Det er et mørkt og ofte litt tungt øl som blir ca 6-7% når det er ferdig.

Jeg er jo utdannet innen næringsmiddelfaget og da jeg gikk på høyskolen skrev jeg bacheloroppgave om Stjørdals-ølet.

Da fikk han mye kunnskap om gamle gjærsorter og det som heter kveik. Det er en gjær som kan brukes om og om igjen og som fantes lokalt der det ble brygget øl.

Da vi er på besøk har Rolf tar Rolf fram et fat med «Kveik-øl» som er under en uke gammelt.

– Dette ølet ble helt i bolle og satt på bordet. Det skal ha blitt bedre og bedre etter hvert.

Kveikølet han tapper i glass er lyst og litt grumsete. Det smakte godt.

–  Det har stått i en fire, fem dager, men det var ingen usmak på dette. Jeg likte det, sier Rolf.

Hygiene

Det viktigste en hjemmebrygger har å tenke på er renhold og renslighet. Alt utstyret som brukes må være rent og desinfisert for å unngå bakterier og surt øl.

– Det må en være påpasselig med ja, men det er ganske greit å ha gode rutiner så går det fint det, mener Rolf.

Når vi er på besøk er det maltet, eller kornet, som skal kokes, eller meskes som det heter først.

Fra korn til øl

– Det er for å få ut sukkeret som igjen skal få start på gjæra. Så skal vi ha i humle og disse enkle ingrediensene, korn, vann, humle og gjær, blir til en fantastisk god drikke, sier Rolf O. Brøttemsmo.

Han har ikke sansen for øl, hvor det tilsatt mye forskjellig.

– Øl med chili eller sjokolade lar jeg være, men jeg er ikke fanatisk og smaker det meste, som under øl-festivalen i Trondheim i sommer. Da var det jo et eldorado for en ølelsker.

Humle

Enkelt utstyr

Som mange andre hjemebryggere startet Rolf med ekstraktsett som han blandet sammen i en plastdunk og satte til gjæring før han tappet på flaske.

Rolf sirkulerer mesken manuelt

Nå bruker han en koker hvor han kan regulere temperatur og koketid.

Når brygget er ferdig kokt skal det over i et gjæringskar før gjæra skal tilsettes. Når gjæra har gjort sitt skal det tappes.

Rolf tapper det meste på fat.

– Jeg har 19 liter store fat så det blir tappet noe på flasker også, så jeg kaster aldri en glassflaske om du kan si det sånn, ler han.

– Ølbrygging er en artig hobby og det blir jo billig drikke også, hvis man kan se det på den måten.

Nå blir det noen måneders ventetid på Rolf før han kan prøvesmake årets juleøl, hjemmelaget, selvsagt.