En byggmesters fall

Eindride Eidsvold (Foto: GT Nergaard)

Lørdag 15. september er det duket for Kristian Seltuns siste Ibsen-forestilling, Byggmester Solness, på Gamle Scene ved Trøndelag Teater.

Teateret har en lang og stolt tradisjon for å spille Ibsen. Under Seltuns ledelse har flere regissører markert seg med Ibsen-tolkninger i et moderne visuelt formspråk.

Til å lage Byggmester Solness har teatersjefen denne gangen invitert regissør Johannes Holmen Dahl, scenograf Nia Damerell og lysdesigner Eivind Myren – en trio mange stiftet bekjentskap med gjennom fjorårets suksess Glassmenasjeriet.

I Kristian Seltuns niårige teatersjefsperiode har han programmert et Ibsen-stykke hvert år. Har han valgt Byggmester Solness,kanskje den mest vriene av dem alle, bevisst til slutt?

Om stykket

«En byggmesters fall» Byggmester Solness (Eindride Eidsvold) er på toppen av karrieren. Han har makt og suksess. Så inntar Hilde Wangel (Mari Hauge Einbu),en vakker og vital kvinne hans liv…

Byggmester Solness er en selvlært arkitekt og har gjennom sin karriere blitt en mektig mann i hjembyen. Men suksessen har kostet hans omgivelser dyrt. På kontoret holder han sine medarbeidere nede og i hjemmet er ekteskapet havarert. Byggmesteren er på sin side sikker på at hans lykke er skjebnebestemt, og at dette rettferdiggjør hans handlinger. Byggmester Solness ble skrevet i 1892, og innleder siste fase av Henrik Ibsens forfatterskap.

Byggmester Solness av Henrik Ibsen

Regi: Johannes Holmen Dahl

Scenografi og kostymer: Nia Damerell

Lysdesign: Eivind Myren

Dramaturg: Kristian Seltun

Medvirkende: Eindride Eidsvold (Byggmester Halvard Solness), Ingrid Bergstrøm (Fru Aline Solness), Isak Holmen Sørensen (Doktor Herdal), Hallbjørn Rønning (Knut Brovik), Vetle Bergan (Ragnar Brovik), Maria Omarsdottir Austgulen (Kaja Fosli) og Mari Hauge Einbu (Frøken Hilde Wangel).