Carl Halck har inntatt vakre Karlslyst Gård

Tirsdag kveld, i et strålende sommervær og ikke minst i fantastiske omgivelser, inntok gjengen i Carl Halck, vakre Karlslyst Gård.

Dette er fjerde gangen stykke settes opp, og dermed fjerde gang Karlslyst Gård rigges til et fantastisk og spektakulært sceneområde. Ifølge regissøren er det gjort store forandringer i forhold til tidligere år. Både scenen og orkesteret skal være flyttet i forhold til slik det har vært tidligere. Musikalen «Carl Halck» har i tillegg tatt store steg denne gangen, og engasjere Arnulf Haga som regissør til årets forestilling.

Musikalen Carl Halck

Bak musikalen Carl Halck står manusforfatter Rakel Sivertsen og komponistene Torstein Fosmo og Magnus Teigseth Morken. Alle tre fra Hommelvik. Musikalen, som er basert på autentiske hendelser, henter handling fra første halvdel av 1800-tallet.

For å befeste sin stilling som storkar, trer Carl Halck ut av kong Carl Johans hær for å slå seg opp som forretningsmann, nettopp på gården Karlslyst.

Halck er ærgjerrig, stormannsgal og nådeløs i sine bestrebelser etter mer makt og rikdom. Samtidig blomster den skandaløse kjærlighetshistorien mellom den fattige husmannsgutten Rasmus og Halcks stedatter Caroline Marie Holtermann.

Bak det tilsynelatende fasjonable livet på Karlslyst foregår lyssky virksomhet, vold, trusler, utroskap og svik, og når forretningene slår feil og gjelden vokser seg skyhøy, vokser også Halcks desperasjon. Og dramatikken topper seg når selveste kong Carl Johan og dronning Desireè melder sin ankomst.

God stemning

Det var god stemning da Malviknytt tok turen opp på Karlslyst Gård denne sommerkvelden. Arnulf Haga var godt i gang med å instruere, og det tydelig at han viste hva han ville og hadde sett for seg. Alle de involverte fulgte opp de beskjeder som ble gitt og ikke minst var det både en god atmosfære og en artig tone oppe på tunet denne kvelden.

Vertskap på Karlslyst Gård

Kari Saxevik og Tore Hammer er både eiere, drivere og ikke minst vertskap på Karlslyst Gård. Malviknytt fikk også anledning til en hyggelig prat med ekteparet i hagen på selveste Karslyst. Det er altså fjerde gangen Kari og Tore åpner opp gården sin, og den forvandles først til et riggområde, så til den spektakulære scenen gården er.

– Nå er vi i gang, sier Kari.
– Vi blir jo en del av hele greia, forteller Tore.

Ekteparet forteller om øvingsperioden som startet opp i kveld, og hvordan denne perioden går over til en periode med forestillinger og alt dette fører med seg. Tribunen er så å si på plass, og alle som er med får servert mat og drikke i pausene.

– Det er mange som trengs for å få til dette. Ikke bare de som synger. Det skal være folk som bygger tribune, noen skal ha ansvar for parkering, det skal lages mat, det skal snekres og det skal lages rekvisitter, forteller Tore Hammer.

– Så skal det være folk i restauranten, og i år skal publikum få komme inn via hagen og kongeporten. Det tror jeg blir flott, forteller Kari Saxevik.

Gården skal skjøttes

Selv om øvingene startet tirsdag kveld, har de oppe på gården forberedt seg på dette en god stund. Det blir nok en god del ekstra arbeid for ekteparet, da den daglige driften av gården skal skjøttes. Kari har valgt å legge ferien sin til denne tiden, slik at hun kan bidra best mulig. Paviljongen som var bygd på fjøset er revet, og blant annet tårnet er blitt malt. Begge to forteller at de gleder seg til både øvingsperioden og til forestillingene.

– Jeg gleder meg. Spesielt til den flotte følelsen, men jeg er litt stresset på grunn av arbeidsmengden. Jeg har tatt ferien min i disse ukene, for det har nok blitt for mye å skulle ha kombinert både jobb og Carl Halck, forteller Kari Saxevik og legger til at når forestillingene starter får hun jo mer fri på dagtid.

– Det som imponerer meg mest er dugnadsånden, folk er så positive og det er alltid en så god stemning her. Det er artig, forteller Tore Hammer.

Selveste Carl Halck

I årets oppsetning  spiller Torstein Fosmo hovedrollen som selveste Carl Halck, og det er første gang han innehar denne rollen. Både endringen i stykket og den nye rollen gjør nok at Torstein Fosmo må jobbe litt ekstra for å komme seg inn i denne rollen. Men alle som har kjennskap til unge Hr Fosmo, vet at dette klarer han med glans. Torstein Fosmo er født i 1990 og fra Hommelvik. Han er tenor og har en bachelor i utøvende klassisk sang fra NTNU. Går ut med mastergrad i musikkdramatikk ved Musikhögskolan i Malmö/Malmö Opera i 2018. Har studert hos prof. Kåre Bjørkøy i Trondheim. Torstein har ellers bred erfaring både som sanger, skuespiller, arrangør, dirigent og komponist. Har sunget flere roller ved Malmö Opera, blant annet Pinkerton i «Madama Butterfly» høsten 2017 og Georg i «Der Park» våren 2018. Han har også hatt flere engasjement for Opera Trøndelag og var festivalartist under Trondheim Kammermusikkfestival 2016.

– Frem til nå har det vært fokus på diverse omskrivinger, men nå har jeg fått klar beskjed av Haga om at jeg skal fokusere på rollen min. Haga er en bestemt mann, som vet hva han vil. Det blir gitt klare beskjeder, noe jeg tror de som er med liker. Haga er opptatt av skuespillet, og ikke minst symbiosen mellom skuespillet og sangfesten. Det er en annen type rolle denne gangen, Halck er oppi det hele, hele tiden. Det er mye følelser, og jeg må jobbe for å gå inn i karakteren, forteller Torstein Fosmo til Malviknytt.

I tillegg til Torstein Fosmo, har Sigrid Vetleseter Bøe rollen som enkefru Holtermann i årets utgave av Carl Halck. Sigrid er født i 1989 og kommer fra Bøfjorden i Surnadal kommune. Hun har en bachelorgrad i utøvende musikk fra NTNU, og er utdannet operasanger fra Operahögskolan i Stockholm. Sigrid debuterte på Kungliga Operan i Stockholm i 2016 som Erste dame i Mozarts «Trollflöjten», og kom tilbake sesongen 17/18 i samme rolle. Hun gjorde Micaëla i Bizets «Carmen» på Kristiansundsoperaen og med Vestfold symfoniorkester våren 2018. Ellers har hun gjestet Bergen Filharmoniske Orkester, Trondheim Symfoniorkester, Oslo Symfoniorkester, samt vært på turné med TrondheimSolistene og gjort forestillinger på Wermland Opera. De siste årene har hun også vært sanginstruktør og Kjøpmannsfrue Wennevold på «Lady Artbuthnott» på Sunndalsøra.

Mildred Marita Ramberg Røthe er for første gang med i Carl Halck og skal traktere rollen som Karoline, enkefruens eldste datter. Mildred Marita Ramberg Røthe er født i 1988 og er nyinnflyttet hommelviking, men kommer fra Sparbu i Steinkjer kommune. Hun har en bachelor i utøvende klassisk sang fra NTNU og har studert ved Stockholm Operastudio. Røthe hadde sin sceniske debut da hun var 16 mnd, og siden har det blitt mange konserter, teater-, musikal- og operaoppsettinger. I 2003 ble hun yngste vinner noensinne av Trønder-Avisas musikkpris i klassen rekrutt. I forbindelse med deltakelse på sommerkurset LidalNorth ved Den Norske Opera fikk Røthe tildelt stipend av Skipsreder Wilhelmsens legat i 2013. Røthe har sunget Norina i «Don Pasquale» på trøndersk ved Opera Øvre Kvam (2016), Sir Estragon i barneoperaen «Professor Piffi og den forsvunnede smaken» med KmOpra (2016), Papagena i «Tryllefløyten» ved Opera Trøndelag (2014), Rakel (2008) og Gjertrud (2005) i «Opera Olav Engelbrektsson» ved Opera Trøndelag.

Pål André Weisethaunet spiller rollen som Rasmus Roten i årets oppsetting. Pål André Weisethaunet er født i 1999 og er oppvokst i Hommelvik. Han har vært med Carl Halck helt siden første forestilling i 2011, der han tidligere har spilt løpegutten Peder Grønberg. Han har vært aktiv på flere forskjellige arenaer innen kultur, blant annet i Framlaget, Hommelvikrevyen, i UKM som soloartist og med band på både regionalt og nasjonalt nivå, og i andre lokale kulturtilstelninger. I januar 2018 mottok han Ungdommens Kulturpris i Malvik.

Arnulf Haga

I morgen kan du lese hva regissør Arnulf Haga mener om både årets forestilling og om Karslyst Gård.

Her kan du sikre deg billett til årets Carl Halck!