Utradisjonell førjulstradisjon

Lørdag 9. desember var det nok en gang, klart for Juleshow med Hommelvik Mannskor.

Hommelvik Mannskor, under stødig ledelse av dirigent Torstein Fosmo, består av 21 herlige, talentfulle og sjarmerende menn. Showet startet med at Børge Sneisen, Jo Arne Fosmo og Hans Morten Pedersen sang «Grendahusvalsen».

Kveldens konferansier

Kveldens konferansier, Sandra Olafsen Sandmark fra Hommelvik, introduserte seg selv og fortalte fornøyelig om sine ulike roller både på barne- og ungdomsskolen.

Sandra har vært frilansskuespiller i en årrekke, og blant annet spilt i oppsetninger om Mummidalen. Hun har også dubbet animasjonsfilm for barne tv, og var med å starte Vika Voices.

– I kveld blir det kjente og kjære låter, sunget av mannskoret som har sin vanlige sjarmerende utstråling, sa kveldens konferansier Sandra Olafsen Sandmark før hun  dedikerte sin sang til alle de pårørende koret har, og sang en moderne versjon, dog med en lokal vri, av «Julekveldsvisa».

Kveldens gjestesolist

Kveldens gjestesolist, Trine Hanssen ble introdusert som kveldens ubestridte stjerne og hun ble sammenlignet, og ikke uten grunn, med både Sissel Kyrkjebø og Celine Dion.

 

Trine Hanssen fortryllet salen med sin nydelige og behagelige stemme da hun sang «Jul, jul, strålande jul» før det var på tide med litt temposkifte, og mannskoret dro i gang «Fem fyrer med ved».

Tore Hammer og Karl Tinus Votvik underholdte så en fullsatt sal med «Julekveld i skogen» før mannskoret fortsatte med «Et lys imot mørketida». Dag Martin Ø. Hope viste stort mot ved å være solist med «White Christmas», før Tore Hammer var solist på sangen «Spikk a bitte little».

Tradisjonell griseslakting

Jo Arne Fosmo er nok i en egen klasse, og imponerte med klokkeklar stemme på sangen «Josefs Julevise». Som en årlig tradisjon entrer Svein Terje Aspen scenen som slakteren og sammen med Tore Hammer synger «Griseslaktinga» før det ble avslørt at det var Per Brandt Walseth som dukket opp under grisekostymet. Per Brandt Walseth ble introdusert som blant annet mangeårig politiker  og som primus motor i Malvik IL.

– Sangen Per har valgt å synge i kveld, reflekterer nok hans måte å gjøre ting på, avslørte kveldens konferansier Sandra Olafsen Sandmark før Per Brandt Walseth sang «My way» av Frank Sinatra med en kraftfull stemme.

Hommelvik Mannskor

Konferansier Sandra Olafsen Sandmark hadde spurt korets medlemmer hva de syntes om miljøet i Hommelvik Mannskor, og hun hadde gjort en aldri så liten oppsummering over egne betraktninger av koret.

– Tilbakemeldinger jeg har fått fra koret er at de har det sosialt, de har humor, selvironi og de gjør hverandre gode. I tillegg til dette har jeg en oppfatteles av at kake og kaffe er en viktig del av det å synge i Hommelvik Mannskor. Men, jeg er litt forundret over at det kan oppleves som om koret har sitt eget språk, og skjønner ikke helt hva dirigenten mener når han sier «må itj vårra hårråhoinna», «høres ut som dokk må på do» eller «dokk syng rætt, men det e itj sånn det ska vær», fortalte Sandra Olafsen Sandmark til stor fornøyelse for sitt publikum.

Første akt ble avsluttet med at Trine Hansen og Børge Sneisen sang «Tomten har åkt hem».

Fløyelsmyke stemme

Etter 30 minutter pause, kunne man nok merke at en del av nervene mannskorets hadde i første akt, hadde kommet litt mer under kontroll. Børge Sneisen dro det hele i gang med «Julfluggu», før mannskoret sang «Nordnorsk julesalme». Veteranene Hans Morten Pedersen sang i kjent stil «Jul i bakgården» før Trine Hanssen nok en gang fortryllet oss med sin fløyelsmyke stemme.

Hommelvik Mannskor får ekstrapoeng for å hente inn lokale gjestesolister og sangere fra egne rekker til sitt juleshow denne gangen.

Boyband

Felix Mühlemann, Karl Tinus Votvik, Tore Hammer, Jo Arne Fosmo og Børge Sneisen entrer scene kledd i forholdsvis sexy og tetttsittende klær. Til sangen «Let Me Be Your Father X-mas» hadde de fem karene, et sceneshow i kjent boyband-stil.

Selv om innslaget var underholdende, er det nok en kjensgjerning at mannskor, egner seg best, nettopp som mannskor.

Djevelen selv

Trond Fosmo stod nok for det av kveldens nummer som var et tydelig tegn på at medlemmene i Hommelvik Mannskor ikke tar seg selv så veldig selvhøytidelig. I tettsittende, knallrød drakt med både djevel- horn og hale entret han scenen og sa: «Jævlig bra!» før han fremførte sangen «Helvete», og det til stor fornøyelse for publikum.

Stjerner i øynene

Medlemmene i Hommelvik Mannskor hadde før forestilling fortalt konfransieren at de mente gjestesolist, Trine Hanssen har en stemme som en sommerbris og at de regelrett fikk stjerner i øynene da de skulle beskrive henne. Dette var nok en beskrivelse publikum kunne kjenne seg i gjen i da Trine Hanssen sang «No høyr de gode folk».

Kveldens høydepunkt

Kveldens høydepunkt er nok uansett, og som alltid, når Torstein Fosmo fortryller sitt publikum med sin kraftfulle og vakre «O Helga Natt». Dette er nok et «must» for mange av de som er faste publikummere når mannskoret har sine julekonserter.

Juleshowet har nok ikke latt seg gjennomføre uten musikere og det var Kristin Richstad Eriksen, Jens Erik Jakobsen, John Harald Brobak, Elvin Venæs, Tor-Eirik Paulsen og Agnes Østlie utgjorde orkesteret, Betlehems Spellmannslag denne kvelden.

Rammene rundt kveldens konsert med Hommelvik Mannskor fikk en ekstra høydare med flott lyssetting av Jan-Eirik Eggen og ikke minst en feilfri lydteknikk av Ole Marius Holden.