Hør om heimbrent

Foto: digitalmuseum.no

Onsdag inviterer Malvik historielag til foredrag på Vikhammer bibliotek.

Temaet er «Hjemmebrenningens skiftende status».

Det er historiker Espen Andresen som vil ta tilhørerne gjennom hjemmebrenningens historie fra 1500-tallet og frem mot i dag. Fra ulike innfalsvinkler vil han forsøke å belyse hjemmebrenningens rolle i samfunnet. Både som dekadent beskjeftigelse, samfunnsbygger, problem og økonomisk redningsplanke.

– Han har fortalt at han vil legge vekte på hjemmebrent som luksusdrikk og medisin på 1500- og 1600-tallet, deretter som problemdrikk og skatteinntekt på 1700-tallet. Forteller leder i Malvik historielag, Marianne Zeiner Aarstrand.

– Hjemmebrenninga var både nasjonsbygger og importhemmer og handlet blant annet om potetens anvendelse. Det ble også en kvinnesyssel når kvinner tok ansvar for familie økonomien på midten av 1800-tallet.

– Blir det smaksprøver?  

– Jeg vet at han har hatt smaksprøver tidligere, men er sterkt i tvil om et såpass møblert arrangement som dette tillater noe spissing av kaffen utover den pasteuriserte melken, sier Marianne.

Foredrag «Hjemmebrenningens skiftende status» onsdag 6.desember kl 18.00 – 19:30 på Vikhammer bibliotek.