Barnetro, barnetro – til Himmelen du er en gylden bro

Foto: Marit Anna Evanger

Ingen er så trygg i fare som Guds lille barneskare.

Lørdag 14. oktober kl 17.00 går sceneteppet opp og det er klart for urpremiere for stykket, «Søndagsskolen» på Gamle Scene.

Mange i dagens foreldregenerasjon gikk på søndagsskolen da de var barn. En generasjon senere er det tette forholdet til religion nærmest borte. Vi kan ikke lenger definere oss som et religiøst samfunn. skriver Trøndelag Teater og spør: Hva skjer med bibelhistorien og salmetradisjonen? Hva er religion i dag?

Tyra Tønnessen og Søndagsskolen

Mange kjenner regissør Tyra Tønnessen fra både «Påfuglen», «Rock’n Roll Wolf» og «Når vi døde våkner». Denne gangen har Tyra Tønnessen tatt for seg Bibelen, og sammen med seks barn, tre musikere og fire av teatrets skuespillere skal de ordrett fremføre tekster og handlinger fra både Det gamle og Det nye testamentet. Rammen for det hele er søndagsskolen. Musikalsk leder, Åsmund Flaten, står for arrangeringen av salmevers og sang.

Barnetro, barnetro – til Himmelen du er en gylden bro

Når barn og voksne nå står sammen på Gamle Scene for å synge salmer og spille  historier fra ”bøkenes bok” – er det forholdet mellom Gud vår far og oss hans barn, som interesserer oss. Hvem er Gud Fader, spør regissøren og sier at i Bibelen er han nådig, tålmodig og trøstende, men også nidkjær, rasende og krigersk.  Noen mener at hver enkelt skaper seg den guden en kjenner igjen sine foreldre i. Den som har hatt varme, forståelsesfulle foreldre tror på nettopp en slik gud, mens den som har hatt autoritære eller uberegnelige foreldre finner dette hos Gud, skriver Trøndelag Teater.

– De fleste mennesker i verden velger samme religion som sine foreldre. Selv fikk jeg kristendommen fra en snill og morsom far som drev søndagsskole i Sjetnemarka på 1970-tallet, og på søndagsskolen fikk han ungene i gata til å dramatisere bibelhistorier. For en lengsel salmene fortsatt klarer å vekke etter denne lykkelige oppveksten, uttaler Tyra Tønnessen i pressemeldingen fra Trøndelag Teater.

Tro er skuespillerens viktigste verktøy

Videre i pressemeldingen skriver Trøndelag Teater at tro er skuespillerens viktigste verktøy – ikke nødvendigvis religiøs tro, men troen på rollen, på situasjonen og på omstendighetene. Vi tror at disse tekstene inneholder lengsler, frykt, håp og menneskelige erfaringer – og humor, absurditeter, musikalitet, kjærlighet, spenning, brutalitet og skjønnhet.

Kristendommen er verdens største religion og bibelhistoriene har formet vår kultur i mange tusen år. Fortsatt er de fleste i Norge medlem i et kristent kirkesamfunn – men vet vi egentlig hva som står i vår hellige skrift? Her kommer sjansen til å sitte igjen noen timer ekstra på søndagsskolen, skriver Trøndelag Teater i pressemeldingen.

Søndagsskolen

Regi: Tyra Tønnessen

Scenografi og kostymer: Leiko Fuseya

Lysdesign: Øyvind Wangensteen

Musikalsk leder: Åsmund Flaten

Koreograf: Tor Ivar Hagen

Medvirkende: Ingrid Bergstrøm, Henriette Marø/Nils Johnson, Tor Ivar Hagen og Marianne Meløy.

Medvirkende barn:  Anna Flaten-Hoff, Johanna Egseth, Fillip Flaten-Hoff, Astrid Oline Rinnan Green, Erling Johannes Rinnan Green og Ottar Johnson.

Musikere: Åsmund Flaten, Erlend Smalås og Bergmund Waal Skaslien / Lars Marius Hølås

Forestillingen varer i omlag 2 timer og 20 minutter, inklusiv pause.

All tekst i forestillingen er hentet fra Bibelen og salmeboka og i følge Trøndelag Teater trenger man ikke å være religiøs, eller å ha kjennskap til kristendommen for å se denne forestillingen. I tillegg opplyser teateret om  at «Søndagsskolen» er et teaterstykke som egner seg for voksne og barn fra 8 års alderen.

Billetter kan kjøpes her.