«Berre kjærleik og død» er tilbake

Foto: Terje Visnes

Fra onsdag 4. oktober blir det gjensyn med forestillingen om dikteren Tor Jonsson og hans møte med Ruth Alvsen – 17 år etter urpremieren i Teaterkjelleren.

Siden den gang har «Berre kjærleik og død» vært spilt over 60 ganger, på flere av landets scener. I fjor var den jubileumsforestilling i anledning 100 år siden Tor Jonssons fødsel, og ble blant annet vist både på Norsk Litteraturfestival og under Kulturnatt i Trondheim.»Berre kjærleik og død» gikk for fulle hus og høstet svært gode kritikker, og nå er forestillingen tilbake der det hele startet – i Teaterkjelleren på Trøndelag Teater, skriver teateret i en pressemelding.

Bildet over er et autentisk foto. Til høyre dikteren Tor Jonsson, som var reist fra hjembygda Lom til Oslo med et desperat håp om at en kvinnes gode kjærlighet kunne endre en manns vonde skjebne. Journalisten Ruth Alvsen står ved hans side. Hun var kommet til Oslo for å bli dikter. I stedet traff hun en ekte poet – på godt og vondt. Mens han møtte det han trodde var drømmekvinnen. De to innledet et forhold sommeren 1950. Et drøyt halvår senere tok Tor Jonsson livet sitt, 35 år gammel.

Med nådeløs ærlighet

Tor Jonsson (1916-1951)

Det siste halvåret av sitt liv skrev Tor Jonsson en rekke dikt, brev og sterkt selvbiografiske prosatekster. Her skildret han med nådeløs ærlighet lengselen etter en hånd å holde i. Den berusende gleden når han endelig møter en kvinne som strekker ut begge hendene mot ham. Den dirrende forventningen om alt som nå skal skje. Fortvilelsen og angsten når hun trekker seg unna. Og skammen, selvforakten og den gryende erkjennelsen, når han begynner å grave i sin egen fortid.

Dagbokskriving rystet og fascinert

I 50 år har Tor Jonssons dagbokskriving rystet og fascinert, trøstet og inspirert stadig nye lesere i egen livskamp. Nå kan du oppleve disse tekstene gjennom Ruth Alvsens eget møte med dem. Men hun må også søke lenger tilbake i Jonssons liv, til lenge før de to møttes. Til husmannssønnen, ordkløyveren og ironikeren, samfunnsstormeren, humanisten og optimisten – men først og fremst på alle andres vegne enn seg selv.

Etter selvmordet

I «Berre kjærleik og død» møter vi Ruth Alvsen kort tid etter selvmordet. Hun forsøker å finne svar på hvorfor det gikk som det gjorde. Hun leter to steder: I papirene han etterlot seg, og i sine egne minner. Men et annet menneske krever også å bli hørt, en som vet mye om de to hovedpersonene i dette kjærlighets- og livsdramaet. Under det hele dirrer tre spørsmål: Skriver Tor Jonsson fra første stund sin beretning om et varslet selvmord? Hvorfor tok han sitt eget liv? Og kunne noen ha hindret det?

Kritikerrost og bestselger

«Berre kjærleik og død» er av Ingar Sletten Kolloen. Etter en lengre pressekarriere debuterte Ingar Sletten Kolloen i 1999 med “Berre kjærleik og død Ein biografi om Tor Jonsson”. Boka ble
både kritikerrost og bestselger og siden har Sletten Kolloen skrevet biografier om Knut Hamsun, Joralf Gjerstad, dronning Sonja og Ingrid Espelid Hovig, to romaner og to skuespill, som begge er oppført på flere scener. Bøkene hans er oversatt til ni språk.

Regi ved, Nora Evensen
Musikk av, Jarl Strømdal
Medvirkende er, Wenche Strømdahl, Hallbjørn Rønning og Jarl Strømdal.

Wenche Strømdahl er skuespiller ved Trøndelag Teater. Hun spiller for tiden i
“Cora og friheten” av Jorun Thørring.
Hallbjørn Rønning er skuespiller ved Trøndelag Teater. Han forbereder nå en
forestilling med sanger av Leonard Cohen.
Jarl Strømdal er klassisk gitarist og førsteamanuensis ved NTNU, Institutt for
musikk, Trondheim. Han har utgitt flere CD-er med Artic Guitar Trio.

Forestillingen varer i omlag 1 time 15 minutter, og billetter kan kjøpes her.