Livsløgn og selvbedrag i Vildanden

Oppsetningen av Vildanden er et ledd i Trøndelag Teaters Ibsen-satsing, der flere av hans største stykker er ikledd et moderne visuelt teaterspråk.

Lørdag 23.september er det premiere.

Ibsen er fett!

Midt inne i en hektisk prøveperiode har vi møtt Kathrine Thorborg Johansen og Andreas Stoltenberg Granerud som spiller henholdsvis Hedvig og Hjalmar Ekdal.

De synes Vildanden og Ibsen er høyaktuelt over 130 år etter boken og stykket ble utgitt.

– Den opplevelsen jeg har av Ibsen er at han berører mennesket. Han tar fatt i hvordan vi har det som mennesker og hvordan vi har det i relasjon som igjen er en tematikk som aldri blir uaktuell, sier Andreas Stoltenberg Granerud som spiller Hjalmar Ekdal i forestillingen.

– Det ligger masse baktanker bak hver karakter. Det er det som gjør det så interessant og vanskelig, med Ibsen og Vilanden, er at det er så sammensatt. Man skal ha med seg så mange spekter i det.

– Men det er også det som er fett, fordi da er vi inne på menneskeligheten fordi vi er ekstremt komplekse. Ingenting er en ting, det er så mye som spiller inn.

– Vi går til verket med en stor porsjon ærefrykt, for det er jo veldig mange som har satt opp Vilanden før. Så jeg tenker jo på hvordan skal jeg løse den rollen, sier Kathrine Thorborg Johansen som spiller Hedvig.

Nå ser de fram til første publikumsprøve og premieren lørdag kveld.

– Det er alltid spennende med den første publikumsprøven synes jeg. For mange ganger er det sånn at jeg skjønner ikke helt hva vi har laget før jeg merker responsen fra publikum i salen, forteller en opplagt og spent, Kathrine Thorborg Johansen.

– Når man spiller komedie er jo responsen veldig umiddelbar, men det kan være litt vanskelig når man spiller litt mer alvorlig stoff, sånn som vi gjør nå. Det blir veldig spennende, jeg gleder meg. (Saken fortsetter under bildet)

Kathrine Thorborg Johansen og Andreas Stoltenberg Granerud

Verdens beste skuespill

Dette blir teatersjef Kristian Seltuns åttende Ibsen-produksjon på Trøndelag Teater. Vildanden er omtalt som et av verdens beste skuespill og forventningene blir ikke mindre når Runar Hodne står for regi og scenografi ivaretas av Serge von Arx.

Skuespillerensemblet har i åtte prøveuker terpet på Ibsens komplekse tekst og rollekarakterene spilles bl.a av Kathrine Thorborg Johansen (Hedvig), Stine Fevik (Gina Ekdal), Trond Peter Stamsø Munch (Grosserer Werle), Karl-Vidar Lende (Gregers Werle), Christian Ruud Kallum (Relling) og Trond-Ove Skrødal og Andreas Stoltenberg Granerud (far og sønn Ekdal).

I en spenningsfylt atmosfære og med et rikt persongalleri har Henrik Ibsen skapt et drama med en problemstilling som er like aktuell i dag som den gang det ble skrevet i 1884: Hvilken verdi har sannheten for oss? Og er det riktig å ta livsløgnen fra et menneske som ikke kan leve uten selvbedrag?

Ibsen kalte selv Vildanden for en tragikomedie og dramaet utspiller seg hos familien Ekdal, en familie som tilsynelatende lever et lykkelig liv.

Retusjerte hemmeligheter

Sannhetens kraft kan snu verden på hodet. I Ibsens kanskje mest veldreide drama står spørsmålet om hvordan den forvaltes, sentralt.

Men selv med sitt mest fullendte og komplekse stykke ville ikke Henrik Ibsen gi noen klare svar. I Vildanden fillerister forfatteren både egne karakterer og tilskuernes formeninger om hva som er rett og galt – med sylskarp presisjon.

Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene. De forskjellige karakterene og historiene snor seg sømløst sammen. I sentrum for begivenhetene: En sjokkerende hemmelighet.

«Kræv ikke, ven, at jeg skal gåden klare; jeg spørger helst; mit kald er ej at svare», skrev Ibsen i diktet Et rimbrev i 1875.

I Vildanden sirkler Ibsens gåte rundt spørsmålet om menneskene vil få det bedre dersom ubehagelige sannheter om livene deres kommer frem. Eller er kanskje livsløgnen og selvbedraget som medisin å regne? Som Doktor Relling hevder; «Tar du livsløgnen fra et gjennomsnittsmenneske, så tar du lykken fra ham med det samme».

Vildanden er et skuespill mange har et forhold til. Det er analysert i biter av norske elever og har en hatt en særegen posisjon innen norsk og internasjonal teaterkunst siden det ble satt opp for første gang i 1885. Da Vildanden kom i bokform i 1884 var imidlertid kritikere og publikum totalt i villrede. Blandingen av symbolisme og realisme, tragedie og komikk, var nytt og skapte forvirring. Men etter urpremieren på Den Nationale Scene i Bergen året etter, slo kritikerne fast at det var en suksess, og historien om familien Ekdal er i dag blant Ibsens mest spilte.

Bak denne versjonen av Vildanden står teamet som blant annet har gitt oss uforglemmelige forestillinger som En handelsreisendes død og Hamlet.

Vildanden av Henrik Ibsen

Bearbeidet av Runar Hodne og Kristian Seltun

Regi: Runar Hodne

Scenografi: Serge von Arx

Kostymer: Nina von Arx

Lysdesign: Andreas Fuchs

Dramaturg: Kristian Seltun

 

Medvirkende:

Grosserer Werle: Trond Peter Stamsø Munch

Gregers Werle: Karl-Vidar Lende

Gamle Ekdal: Trond-Ove Skrødal

Hjalmar Ekdal: Andreas Stoltenberg Granerud

Gina Ekdal: Stine Fevik

Hedvig: Kathrine Thorborg Johansen

Relling: Christian Ruud Kallum

Molvik: Andreas Humlekjær

Fru Sørby: Janne Kokkin

Pettersen: John Yngvar Fearnley

Kammerherre Balle: Olve Løseth