Kulturministeren imponert over Malvikstien

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) besøkte lørdag Malvik og fikk gå Malvikstien i strålende sommervær.

Til å vise fram den unike turstien til landets kultur- og idrettsminister hadde vertskapet bedt Trond Svingen, født og oppvokst ved det gamle jernbanesporet, om å guide. Ved starten av turen fikk kulturministeren overrakt Malvik kommunes pin av ordfører Ingrid Aune (AP) som også ble med på runden langs fjorden.

Kuriosa fra togulykken

Trond Svingen fortalte med stor innlevelse om impregneringsverket på Nygården og om den alvorlig togulykken som fant sted der 19.november i 1940. Han viste blant annet fram et konduktørflagg som hans far hadde funnet etter ulykken og som han tenkte skulle sende til Norsk jernbanemuseum.

– Dette er flagg de hadde i lomma og det kan se ut som om det er flekker etter blod på det, fortalte han.

Da gjengen kom til en av de gamle overgangene fortalte Trond Svingen at her så han seg for den dag i dag etter tog, før han krysser Malvikstien for å komme ned til sjøen. (saken fortsetter under bildet)

Flagg med blodflekker

Darth Vader

Vet starten av stien hadde musiker Ronny Farsund fra Hommelvik tatt oppstilling sammen med noen av sine elever og de framførte tema fra Star Wars med  «Darth Vader» når kulturministeren med følge kom gående.  Kvartetten bød også på trompetmussisering når følget ruslet videre. (saken fortsetter under videoen)
Her spiller elever fra kulturskolen på Stjørdal, 1600-tallsmusikk: «The hearne and the duck» av John Bennet. 

Daglig leder av Trondheimsregionens friluftsråd, Knut Erling Flataker orienterte om bakgrunnen for Malvikstien og om tankene om en sammenhengende tursti rundt hele Trondheimsfjord-bassenget.

– Friluftsliv er et viktig folkehelsearbeid og jeg vil trekke fram vedtaket som nettopp er gjort om å bevilge penger til merking av nye og gamle turstier over hele landet. Det er et knallbra tiltak, sa Flataker.

På den største rasteplassen langs stien var det servering av kaffe, saft og vafler før følget vandret videre via Flatholman til nærmiljøanlegget i Muruvik.

Flott nærmiljøanlegg

Vel fremme i Muruvik ble de møtt av Morten Hoås Vinje som var full av lovord til Linda Hofstad Helleland.

– Først vil jeg takke deg for engasjementet du hadde da du satt i transportkomiteen og at du stod på mot planene om en godsterminal her i Muruvik. Hadde det ikke vært for det, hadde vi ikke hatt noe nærmiljøanlegg her i dag, sa Hoås Vinje.

– Videre så hadde vi kalkulert med både spillemidler og med 80% momskompensasjon og fikk 100%, noe som førte til at prosjektet kom i havn som forutsatt. Men, jeg vil framheve at det løsnet først da planene om logistikknutepunkt bla lagt vekk og når vi fikk lånegaranti etter et enstemmig vedtak i Malvik kommunestyre.

Fantastisk tur

Kultur- og idrettsminister Linda Hofstad Helleland har hørt og lest om Malvikstien, men dette var hennes første besøk der.

– Her har jeg kjørt mye med tog og førsteinntrykket er at dette er en av de beste turstiene jeg har gått på, sier hun til Malviknytt.

– Jeg er veldig glad i og gå tur, hele året, og det å ha godt tilrettelagte stier gjør det så mye enklere for alle. Også det at det er godt merket, det har mye å si.

– Her kan liten og stor, barnefamilier, folk som sitter i rullestol og eldre folk som ikke er så mobil komme seg ut på tur. Det er utrolig bra og det er veldig viktig med tanke på folkehelsa, fortalte kulturministeren, som nylig gikk Pilegrimsleden fra Oslo til Trondheim.

– Så det var jo litt artig at når jeg skulle komme på besøk til Malvik måtte fortsette å gå.

Valgkamp

Nå har vi kommet midt inn i opptakten til valgkampen og Linda Hofstad Helleland har et klart mål for høsten.

– Regjeringa ønsker å fortsette den gode satsinga på skole og utdanning og på at ungene skal lære mer i skolen.

– Det er også viktig for nasjonen at vi klarer å omstille oss videre fra å være avhengig av oljeinntektene til å utvikle nye næringer så at vi får skapt flere jobber.

På turen rundt Svartnesset til Muruvik stoppet de flere ganger å hilste på andre folk som også var ute på tur.

Se vår store bildeserie fra statsrådens besøk her:

(Hold pekeren på bildet for å stoppe karusellen)