Treffsikkert trefold

Fredag kveld var det urpremiere på den satiriske operaen Forbudsrepublikken ved Mostadmark jernverk.

Forestillingen som var over to avdelinger og tre akter bød på humor og satire rundt forbud og moralisering med utgangspunkt i røykeloven som kom i 2006.

Perfekt ramme

Mostadmark jernverk som kulisse for denne operaen er perfekt. På et snodig vis veves det historiske jernverket (1653-1880) inn i forbudene som den strenge kansleren Nicorette har innført. Karakteren minner om statsledere som for ikke mange ti-år siden fantes i Europa og som kuet sitt folk og sine egne på det grusomste.

I Forbudsrepublikken er det selve gleden og meningen med livet som undertrykkes.

Forbannet er den som skiller seg ut 

Simon-André Jacobsen bekler rollen som kansleren godt med sin kraftige baryton og tydelige diksjon. Ola Marius Ryan som levemannen Prins Mild fungerer godt i samspill med kanslerens datter, Dunhilde, spilt av Solvi Skogstad som eneste lokale solist. En oppgave hun løser med største selvfølge.

Bartenderen Helge gestaltes av Turid Røen Kroknes, og som bartendere flest oppsummerer hun livet på en ærlig og oppriktig måte, smertefullt, men det er vel ikke stygt sagt hvis det er sant.

Cecilie Karlsen i rollen som Dunhildes mor og kanslerens avdøde hustru, overøste publikum med vakre arier.

Koret fungerte godt som et kuet folk og ikke minst som lykkelige innbyggere når de fikk byttet ut de gråe kostymene med fargerike og glade klær.

Orkesteret som var under ledelse av komponist Jon Skogstad, spilte barokkmusikk så det var en fryd for øret.

Hærlig opera

Forestillingen om Forbudsrepublikken er morsom og den underholder. Forbud smaker vondt, men når det raljeres med på denne måten blir det morsomt og både se og hørverdig.

Det er gode melodier, gode sangere og gode poenger i satiren som ligger i bunnen. Artige innslag av akrobatikk fra Alvin Nilsen-Nygaard og August Rodhe Aass krydret det hele med flotte innslag.

Eli Sørensen har hatt hånd om regien og kunne nok ha strammet litt i første del av første akt, da det gikk litt på tomgang. Samtidig er det utfordrende å lage mørke stemninger i en mørk republikk med forbund med de rammene som trøndersk sommerkvelder kan by på. Det er ikke noe dystert over småfuglenes sang en lun julikveld ved Homla.

Pinlig av Malvik kommune

Publikum koste seg i sommerkvelden ved Foldsjøens utløp, hvor Mostadmark Jernverks venner har bygd opp en flott perle av et museum over lokal industri.

I en tid med store utfordringer for Mostadmarksamfunnet er det både spennende og ikke minst beundringsverdig av Opera Jernverket å satse på denne måten.

Etter finalen vanket det velfortjente blomster og takk til alle på scenen.

Dessverre glimtet Malvik kommune med sitt fravær, noe som ga en flau bismak etter en flott kulturopplevelse og kulturelt nybrottsarbeid i ei utfordrende tid for Mostadmarka.

Det finnes ingen unnskyldning for å ikke representere eller støtte dette tiltaket fra kommunen. Det er ingen unnskyldning i ferietid og at det nettopp har vært travelt med Sommertog og 4.juli markering.

Som mangeårig kulturarbeider vet jeg hva det betyr og få et klapp på skulderen i en slik sammenheng. Som redaktør for lokalavisa Malviknytt må jeg dessverre si at jeg skjemmes på kommunens vegne, og syntes fraværet var pinlig.

Når til alt overmål Trondheim kommune ved kulturetaten, avdeling seniorkultur, hadde med blomsterhilsen og takk for opplevelsen etter endt premiere, burde Malvik kommune i det minste gjort det. Operapremièren var neppe en hemmelighet.

Uansett, ble det en flott forestilling i vakre omgivelser, lattermildt og humoristisk med tilgjengelig musikk av høy kvalitet. Dette har alle involverte all grunn til å være stolte av!

Malvik, 7.juli 2017

Finn O. Fosmo

Se vår blinkskudd fra forestillingen:

(Foto: André Adolfsen)