Inviterer til «Åpen dag på jordet»

Cynthia Seeland (t.v.) og Elisabeth Sagfjæra Vaagland

Lørdag er det åpen dag på Vikhammer Andelsgård der de besøkende får vite mer om hva andelsgården kan tilby.

Vikhammer Andelsgård er organisert som et samvirkelag og hadde sitt første hele driftsår i fjor. Nå ønsker leder Elisabeth Sagfjæra Vaagland flere velkommen til andelsgården.

Økologisk, rimelig og kortreis

– Vi har nå litt over 50 medlemmer, i fjor hadde vi det dobbelte så det er plass til flere, forteller hun. Det koster litt å være med, men det gir mye tilbake, ikke bare i form av egenproduserte, økologiske og kortreiste grønsaker.

Alle betaler 1.000,- kroner i innskudd, og så koster det 2.800,- i året. I fjor fikk medlemmene igjen grønsaker til en butikkverdi på vel 6.000,- kroner.

I fjor ble det som eksempel høstet tre tonn med potet og 2.500 purreløk.

– Andelsgården er et fint sted å være og det er noe å holde på med hele tiden. I tillegg er det sosialt og interessant å dyrke grønsaker, sier Elisabeth Sagfjæra Vaagland.

Åpen dag på jordet

Lørdag er det åpen dag. Da blir det to guidede turer på åkeren.

– Det er gartneren vår, Cynthia Seeland som står for guidingen og hun vil forklare og fortelle om andelsgården og hva man kan dyrke der.

– En av andelseierne er aktiv medlem i sopp og nyttevekstforningen og hun vil ta oss med utenfor åkeren for å se hvilke viltvoksende arter som kan brukes som mat, forteller Elisabeth Sagfjæra Vaagland.

For hele familien

Foto: privat

Å være medeier i en andelsgård betyr at hele familien kan gjøre noe sammen. Lørdag er det foruten informasjon om andelsgården, grønsakdyrking og rundtur lagd et stort opplegg for de yngste.

– Vi skal ha saft og kaker, det blir anledning til å kjøre hest og vogn og det blir et lite rebusløp, sier Elisabeth Sagfjæra Vaagland.

 

Barnas åker

Foto: privat

Ungene har også bestemt seg for å lage barnas åker og har ryddet en egen åkerlapp hvor de nå skal dyrke det de vil ha.

– Du må få med at vi også selger «10 meter med poteter» for kr 100,-, sier Elisabeth. Vi har nemlig satt ned mye poteter som vi nå selger til en billig penge.

– Da blir det satt ned skilt om hvem sine metre det er og hver eier får ansavret for å passe på sine vekster, luke og rydde og til slutt høste. Poteten vi har satt er av typen Folva, forteller hun.

Se flere bilder fra andelsgården her:

(Foto: André Adolfsen)