Vågale viser og vers

Duoen Elfi Sverdrup og Torstein Andersen bød på frekke viser og erotiske folkeeventyr i salongen hos Milde Mathilde & drillpikene på Saksvik fredag kveld.

På programmet hadde de en rekke viser og eventyr som stammet fra Vikingetida og oppover, som de serverte lett krydret med korte anekdoter om tekstenes opphav.

Dessverre uteble publikum, men de som hadde funnet vegen fikk visestubber, stev, historier og fortellinger som ikke overlot noe til fantasien.

– Det er interessant å høre hvordan disse frekke visene har gått mellom grender og bygder i mange år. De har samme innhold, men har fått litt ulike melodier og vendinger, fortalte Elfi Sverdrup.

Hun hadde mange eksempler på dette, og i tekstene ble det gått rett på sak. I denne delen av vår kulturarv kalles en «spade for en spade», eller konkret; hår fra skrittet brukes til å strikke raggsokker!

Torstein Andersen hadde muntliggjort noen av de erotiske folkeeventyrene som opprinnelig ble samlet inn av Asbjørnsen og Moe, men som ikke ble utgitt før på 1970-tallet.

Andersens tolkning av Ivar Aasens historie om «Slarren og Skosålen», var en av fortellingene som fikk opp latterdøra i den halvfulle salongen.