Reinsdyrtandoori på menyen

Denne uken har Pukhraj Vir og Iqbal Singh fra Smiskaret, som driver restauranten Indian Tandoori i Trondheim, kombinert det ur-norske reinsdyrkjøttet med eksotiske Indiske smaker.De er en av 11 utvalgte restauranter i Trondheim, som har satt reinsdyr på menyen. Dette er i forbindelse med Tråante 2017, og resultatet har blitt godt mottatt både av Indere, Trøndere og Samer. 

– Det var under matmessa i sommer vi ble spurt av Oi!-Trøndersk mat om vi ville være med under Tråante 2017, og det har vært en spennende prosess, forteller Pukhraj Vir. 

Hun har under jubileumsuka Tråante 2017 frontet restauranten mens ektemannen Iqbal Singh er på reise til India.

– Vi har hatt tre ulike retter på menyen; Shamikebab, som er kvernet reinsdyrkjøtt blandet med linser og urter, Bidos Jahangri; som er Samenes nasjonalrett med en Indisk vri, hvor vi koker kjøttet i rødvin og kokos og Kartirol; som er nanbrød fylt med reinsdyrskav, salat, paprika, sopp, gulrøtter og ruccola.

– Fra nå av, setter vi minst én rett med reinsdyrkjøtt fast på menyen, for dette er så godt at det vil gjestene ha, forteller Pukhraj.

Hun kan også røpe at de sysler med planene om å åpne en Indisk restaurant i Malvik, hvis det riktige lokalet dukker opp.

– Vi har allerede mye catering i Malvik og omegn, hvor vi leverer festmat til bryllup og andre åremålsdager, sier Pukhraj.

Prøvekoking i 400 grader

Onsdag kveld fikk kokkene ved Indian Tandoori og Pukhraj besøk av kjøttprodusentene Nina og Per Ole Oskal fra Saltfjellet. De driver med reinkjøttbedriften Saltfjell Reinprodukter like ved Polarsirkelen.

– Vi har tatt med oss litt røkt og gravet reinsdyrkjøtt for å prøve sammen med de Indiske smakene, det blir spennende sier Nina Oskal.

Sammen med kokkene på den Indiske restauranten, blir det ene forsøket etter det andre puttet i tandoori-ovnen som holder ca 300-400 grader.

– Tandoori-ovnen de bruker minner mye om bål grua i en lavvo, selv om fasongen er annerledes, sier Per Ole Oskal. Han har røkt kjøttet selv i lavvo og bruker ulike sorter trær, avhengig av årstiden og hvilke smaker han ønsker å gi kjøttet.

Men termometer, dét kommer ikke på tale.

– Vi både ser og lukter på maten om den er ferdig, termometer er for amatører, er Nina fra Saltfjellet og Pukhraj fra India enige om.

(Saken fortsetter under video:)

Spennende smaker

Så er det tid for prøvesmaking. Kokker og servitører fra flere nasjoner som India, Pakistan og Afganistan smaker og smiler. Reinkjøttprodusentene smatter og krydrer med ulike Indiske sauser.

– Dæven, det smakte godt, kommer det fra Per Ole Oskal. 

– Her blir det flere favoritter jeg må prøve å lage, sier Nina Oskal.

– Jeg skal komme innom dere i morgen med krydder og litt oppskrifter sier Pukhraj, som serverer Indisk øl og vin til de Samisk-Indiske rettene.

Som over snittet mat og ølglad, småfeit mann i sin beste overgangsalder, stemmer også undertegnede i med en framsnakking av disse fantastiske smakskombinasjonene. 

Anbefales – की सिफारिश की (kee siphaarish kee) – fautuaina!

Finn O. Fosmo, redaktør