Carl Halck imponerte stort

Fra Hviterussland til Karlslyst Gård

Valeryia Melnik bor i Minsk, som er hovedstaden i Hviterussland og hun er 23 år. Valeryia Melnik har en fireårig utdannelse som skuespiller, og hun har erfaring fra teater og film. Hun har blant annet hatt 10 filmroller i både Russland og Hviterussland, og hun er ansatt ved det statlige ungdomsteateret. I september starter hun på en toårig videreutdannelse innen teater.

Invitert av spel-nestor

Denne sommeren har Valeryia vært på besøk til sine venner i Norge. Ola Halseth, opprinnelig er fra Steinkjer men som i dag bor på Verdal, har kjent Valeryia Melnik og hennes familie i mange år. I ukene hun har vært på Innherred, har Valeryia tilbrakt mye tid på Stiklestad.
Da hun var på Stiklestad møtte hun spel-nestor Arnulf Haga. Han fortalte henne om oppsettingen av Carl Halck på Karlslyst gård i Hommelvik, og invitert henne like godt til Malvik og til Karlslyst Gård. Valeryia Melnik har ingen planer om å satse på regi, men synes det er lærerikt å høre hvordan en så rutinert regissør som Haga har å fortelle og tok derfor turen til Malvik og Carl Halck.
Valeryia Melnik Foto: Privat
– Da jeg skulle feriere i Norge, spurte jeg mine norske venner om de ville vise meg noe med teater. Jeg hadde tenkt at det da ble i Trondheim jeg skulle få oppleve dette, så jeg ble veldig overrasket over at det var til Verdal og Malvik vi endte opp. Ikke minst imponerte det meg at såpass små steder kan ha et så stort teatermiljø, forteller Valeryia og legger til at Minsk har til sammenligning, to millioner innbyggere.
– Å møte Arnulf Haga, var svært interessant. I tillegg til å fortelle meg om spelet på Stiklestad, Turneteaterets historie og om hvordan han som regissør jobber, fortalte han meg om prøvene på oppsettingen av Carl Halck på Karlslyst gård. Jeg fikk veldig lyst til å ta turen til Malvik for å se på det han fortalte om, forteller Valeryia Melnik.

Både Torstein og Karlslyst Gård imponerte

Det er manusforfatter Rakel Sivertsen og komponistene Torstein Fosmo og Magnus Teigseth Morken som står bak musikalen Carl Halck. Alle tre fra Hommelvik. Musikalen, som er basert på autentiske hendelser, henter handling fra første halvdel av 1800-tallet. For å befeste sin stilling som storkar, trer Carl Halck ut av kong Carl Johans hær for å slå seg opp som forretningsmann på Karlslyst. Halck er ærgjerrig, stormannsgal og nådeløs i sine bestrebelser etter mer makt og rikdom. Samtidig blomster den skandaløse kjærlighetshistorien mellom den fattige husmannsgutten Rasmus og Halcks stedatter Caroline Marie Holtermann. Bak det tilsynelatende fasjonable livet på Karlslyst foregår lyssky virksomhet, vold, trusler, utroskap og svik, og når forretningene slår feil og gjelden vokser seg skyhøy, vokser også Halcks desperasjon. Og dramatikken topper seg når selveste kong Carl Johan og dronning Desireè melder sin ankomst.

 

Karlslyst Gård ligger i Hommelvik i Sør-Trøndelag. Gården ble oppført av løytnant Carl J.W. Halck og skriver seg helt tilbake til 1823. Gården fungerte som godseiersete for Hommelvigen og Mostadmarken Jordegods. I dag drives gården av Kari M. Saxevik og Tore Hammer.

Oleg og Galina Meschentzev, Valeryia Melnik og Arnulf Haga. Foto: Privat
– På vei til Hommelvik fortalte Ola Halseth meg om handlingen rundt Karlslyst Gård og Carl Halck. Da vi ankom Karlslyst Gård ble vi veldig godt mottatt av Kari Saxevik, som er eieren av Karlslyst Gård og styreleder i Karlslyst Musikkteater, John Harald Brobak. Både mottakelsen og ikke minst hvor flott det er på gården, imponerte meg. Dette er helt andre omgivelser enn det jeg er vant til.
– Arnulf Haga var i gang med øvingen da vi ankom gården, men etterpå gikk han gjennom historien med meg. Ola Halseth oversatte til russisk, og jeg fikk et godt innblikket i historien. Jeg fikk også se på deler av prøvene, og ble både imponert og fascinert over samspillet mellom amatører og de profesjonelle aktørene, forteller Valeryia Melnik.
– Spesielt imponerer det meg når jeg fikk høre hovedrolleinnhaveren, Torstein Fosmo synge. Ikke minst da da jeg også fikk høre at han i ung alder, hadde komponert musikken til stykket. Det imponert meg også da jeg fikk høre hvor kort øvingspeioden egentlig har vært, og hvor få prøver de faktisk har hatt. Jeg fikk veldig lyst til å se forestillingen, og er lei meg for at jeg reiser hjem til Minsk før premieren på Carl Halck, forteller Valeryia til Malviknytt.

Historien fascinert historiker

Ekteparet Galina og Oleg Meschentzev var også med på turen til Malvik sammen med Valeryia Melnik og Ola Halseth. Oleg Meschentzev er ansatt som historikker, i en forsknings- og undervisningsstilling ved universitetet i den russiske byen Smolensk. Oleg Meschentzev og hans kone har ved flere anledninger hatt stor glede av å besøke Norge, og besøket på Karlslyst og historien derfra fascinerte historikeren.
Oleg og Galina Meschentzev, Valeryia Melnik og Per-Arild Lyng som har rollen som Jens N. Jenssen. Foto: Privat
Ønsker du å få med deg årets Carl Halck, så kan du kjøpe billetter her.