Helhetlig, behagelig og beundringsverdig

235

Det var imponerende omlag 140 personer som hadde tatt turen til Fjølstadtrøa museum tirsdag kveld, da Ljom inviterte til tradisjonsmusikk og folkejazz.

Med to kritikerroste album i bagasjen har Ljom turnert flittig i Norge, Sverige og ikke minst i USA. Nå var det Malvik som sto for tur, og det på selveste Fjølstadtrøa Husmannsplass.

Da klokken var 18:00 og konserten skulle ha startet, var det enda kø oppover veien til Fjølstadtrøa. Et forventningsfullt og tålmodig publikum, fant seg plasser på både tunet og på låvebrua. Litt på overtid kunne man høre vokalist og initiativtaker, Kjersti Kveli da hun bokstavelig talt lokker på publikum.

Nystekte vafler og skolerte musikere

I lukten av nystekt vaffel og i fantastisk flott omgivelser med både bjellesau og sauer som breker, ble publikum tatt med på en reise med elementer av norsk folkemusikk, visesang og jazz. Et fullsatt Fjølstadtrøa, kunne nyte at de fem musikerne i Ljom fortryllet publikum med en fantastisk formidling av et materiale som er skapt i et tidsspenn på over 200 år. På en imponerende måte formidlet Ljom flotte melodier, gripende tekster og spennende arrangementer på en helhetlig, behagelig og ikke minst på en meget beundringsverdig måte.

Kvintetten Ljom består av fem stødige og dyktige musikerne, som nok imponerte publikum. Kjersti Kveli på vokal, Sivert Skavland på klarinett og cello, Per W. Ohls på trekkspill og akustisk gitar, Nils Andersson på el-gitar og akustisk gitar og Anne Marte Eggen på elbass og kontrabass.

Alle fem fremsto som meget skolerte og profesjonelle musikere. Det var tydelig at disse har fordypet seg i både jazz, samtidsmusikk, klassisk og folkemusikk. Ljom kan nok beskrives som både grenseløs og sjangeroverskridende. De fremstår også som nyskapende, ved å utforske landskap i grensetraktene mellom folkemusikk og andre populære sjangere.

Rett og slett kjempebra

Etter konserten tok Malviknytt en prat med Kjersti Kveli, for å høre hvordan hun syntes dette hadde gått. Som initiativtaker hadde hun tidligere fått øynene opp for stedet, og ideen om å ha konsert der utviklet seg.

Vokalist og initiativtaker, Kjersti Kveli

– Dette gikk over all forventning. Denne plassen er jo helt perfekt. Dette gikk rett og slett kjempebra. At det kom så mange hadde vi ikke regnet med, og det er jo nesten litt tullete, men veldig hyggelig, fortalte Kjersti Kveli rett etter konserten og la til at hvis Malvik historielag ønsker, så kommer hun gjerne tilbake til Fjølstadtrøa Husmannsplass.

Fjølstadtrøa, ikke bare håndarbeid og høvel

Malvik historielag har som formål å bevare og samle inn kulturminner av alle slag fra Ytre Malvik. Fjølstadtrøa museum er historielagets største aktivum, og mye av aktiviteten er knyttet til dette flotte museet.

Leder i Malvik historielag, Marianne Zeiner Aarstrand var selvfølgelig til stede på konserten, og var nok godt fornøyd med kveldens arrangement. Dette til tross for at hun nok hadde vært skeptisk da Kjersti Kveli hadde spurt om å få ha konserten akkurat på Fjølstadtrøa.

Leder i Malvik historielag, Marianne Zeiner Aarstrand

– Dette var jo en suksess. Jeg sa faktisk nei første gang Kjersti Kveli spurte, for jeg mente dette ikke gikk, da Fjølstadtrøa ikke var en konsertarena. Men, hun gav seg ikke med det, og både styret og jeg fant ut at vi ikke hadde noe å tape på å si ja.  Jeg skal være ærlig å si at jeg ikke hadde hært om Ljom før, så jeg måtte på YouTube for å se. Men da jeg både så og hørte dem, tenkte jeg at dette passer jo perfekt her. Hvis vi skal ha noe annet enn trekkspill, som vi vanligvis bruker å ha, så måtte det jo bli dette. Veldig mange av de som var her i dag, har jeg ikke sett her før, så dette mener jeg vil sette Fjølstadtrøa enda mer på kartet. Det er jo flott at Fjølstadtrøa kan være noe annet enn bare håndarbeid og høvel. For vi både trenger og vi må utvikle oss, fortalte leder i Malvik historielag, Marianne Zeiner Aarstrand til Malviknytt rett etter konserten.

Konsert i nabolaget

Randi Grøtte, var en av de omlag 140 forventningsfulle som hadde tatt turen opp til Fjølstadtrøa denne tirsdagen. Hun hadde tidlig bestemt seg for at denne konserten skulle hun få med seg, noe hun nok ikke angret på.

Randi Grøtte

– Dette var flott. En fantastisk konsert i flotte omgivelser. Jeg bestemte meg tidlig for at denne konserten skulle jeg få med meg. Jeg bor bare tre hundre meter herfra, og syntes det er ekstra flott at konserten er her på Fjølstadtrøa, fortalte Randi Grøtte til Malviknytt.