Det blir styrtregn

162

Meteorologisk Institutt melder om at det fredag ettermiddag og kveld ventes lokalt kraftige regnbyger med torden i indre strøk. Meteorologisk Institutt har sendt ut varsel i kategorien «gul» fra klokken 14:00 og det varsles om det som kalles styrtregn.

Illustrasjon: Meteorologisk Institutt

Det er fare for overvann i tettbygde områder, lokale oversvømmelser, bekke- og elveløpsendringer, jord- og flomskred der regnbygene treffer.

Styrtregn

Styrtregn er kraftig regn med kort varighet, ofte omtalt som bygevær i tekstvarsel fra meteorologen. I bygevær kan det være tørt et sted, mens regnet høljer ned like i nærheten. Kraftig nedbør med kort varighet er som oftest observert på sensommeren over innlandet, mens det i kystområdene er vanlig hele året.

Nedbøren i bygene blir som oftest dannet i skyer som er høyere enn 2000 m, og er lite påvirket av fjell.

Gult farevarsel

Gult farevarsel kan sendes for mange ulike værsituasjoner. Det vil utstedes når metrologisk institutt forventer mindre konsekvenser. De fleste vil kunne fortsette med sine daglige gjøremål, men de som planlegger å ferdes i berørte områder, bør være oppmerksomme og vurdere aktiviteten en ekstra gang. For eksempel kan det bli lokale strømbrudd, forsinkelser i trafikken, og vind kan gjøre det farlig å ferdes i fjellet. Andre ganger vil gult farevarsel utstedes når det forventes større konsekvenser for langt flere mennesker, men er usikre på om det faktisk inntreffer. Det er derfor viktig at du leser innholdet i farevarselet for å kunne vurdere hvilke konsekvenser det vil ha for deg.

Illustrasjon: Meteorologisk Institutt
Illustrasjon: Meteorologisk Institutt

Kilde: Meteorologisk Institutt