Arbeiderfestivalen gir hjertebank

182

Arbeiderfestivalen i Hommelvik åpnet fredag kveld etter tradisjonell oppskrift.

Hommelvik musikkorps startet med allsangen «Frihetens Forpost» av Arne paasche Aasen og Jolly Kramer – Johansen.

Deretter var det stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol fra Stjørdal stod for den offisielle åpninga. (Saken fortsetter under bildet)

Gir oss hjertebank

– Hommelvika og helga før 1.mai med Arbeiderfestival gir oss som bor i naboområdene hjertebank. Jeg er jo fra Stjørdal og vi i Stjørdal Arbeiderparti har i mange sammenhenger satt kryss over egne arrangement og heller prøvd å komme hit for å støtte opp om denne fantastiske festivalen dere har i denne bevegelsens stolte tradisjon, sa Kjerkol..

– Det kan nesten ikke bli bedre. Mange snakker om jordbruks- eller lønnsoppgjøret som vårens vakreste eventyr, men jeg synes at Arbeiderfestivalen i Hommelvik er det aller vakreste eventyret.

– Det er ikke tuftet på fiksjon, men på harde realiteter og på historiske hendelser og på kamp for frihet velferd og trygghet for alle på jord.

– 1.mai er jo dagen for rake rygger, for stolthet og for framtidstro. Men det er også denne dype takknemmeligheten vi kjenner på ovenfor de som gikk foran oss og brøytet veien og som virkelig gjorde de store ofrene. (Saken fortsetter under bildet)

Folkevåren som kom

– Forrige høst markerte vi 200 årsdagen for Marcus Thrane sin fødsel. Han grunnla den første arbeiderforeninga i Norge og startet en bevegelse som spredte seg raskt over hele landet vårt. De startet en lang og uavbrutt kamp på veien mot det samfunnet vi nyter godt av i dag.

– Folkevåren som vi synger om i Internasjonalen, den kom og vi fikk et sånt samfunn som mennesker i store deler av verden fortsatt bare drømmer om.

– Det er fortsatt vår i Norge og vi har fortsatt mer å forsvare og mer å kjempe for enn på lange tider. I en av de fineste arbeidersangene jeg vet om er en av strofene «…brorskapets frie kultur». Det er sangen «Vi bygger landet» av Arne Paasche Aasen.

«Vi er fabrikkenes kvinner og menn, vi er de mange fra gård og fra grend. Vi river ned hver en stengende mur, vi reiser brorskapets frie kultur.»

– For fortsatt handler det vi jobber for om folk og om hver og en familie sin hverdag. Fortsatt handler det om muligheter for alle og ikke minst så handler det om opplevelse for alle. Fordi at Arbeiderfestivalen i Hommelvik er jo også en kulturfestival.

– I tillegg til tradisjonell 1.maimarkering er jo denne helga fylt med et imponerende program med historievandring, revygalla, bokbad og forfatterbesøk. Arbeiderfestival er som å komme hjem for alle oss som bruker døgnets våkne timer til å jobbe for fellesskapet for politikken vi tror på og for rettferdig fordeling, arbeid, trygghet og velferd for alle.

– Det er rett og slett en veldig stor ære for meg, fra nabobygda Stokkmoen på Stjørdal og få lov til og åpne årets festival. Kos dere, nyt programmet og vel bekomme, sa Ingvild Kjerkol.

Framlaget sang

Deretter var det 80-åringen Hommelvik Framlag sin tur. De sang «Vi rekker våre hender» av Dagfinn Rimestad og «Til ungdommen» av Nordahl Grieg.

Til slutt var det allsang av Hommelviks egen arbeidermarsj «Rampa» av Harry Nilsen og Tor Haldberg, akkompagnert av Hommelvik Musikkorps.

Se flere bilder fra åpningen her: