Gard Kristian og Bendik Yrjar i Kardemomme By

128

Brødrene Gard Kristian (10 år) og Bendik Yrjar Teigseth-Grødal (8 år) fra Hommelvik stortrivdes på scenen under Riksteateret sin oppsetning av Folk og røvere i Kardemomme By.

Billettene til Riksteaterets forestilling ”Folk og røvere i Kardemomme By” i Kimen kulturhus på Stjørdal ble revet bort da de ble lagt ut før jul.

Gard Kristian og Bendik Yrjar Teigseth – Grødal fra Hommelvik ble forespurt om de ville være skuespillere i forestillingene via Operaskolen i Opera Trøndelag, og det ville de selvfølgelig. De er begge scenevante gjennom mange år med skuespillererfaring både på NRK Super, filmer, reklamer, musikkvideoer, opera, musikkspill, kulturskole, korps og skoleforestillinger.

Bendik Yrjar (t.v.) og Gard Kristian gjør seg klar til forestilling. (Foto: privat)

Trollnatt i Hunderfossen

I fjor sommer flyttet familien midlertidig en måned til Lillehammer, der jobbet guttene som Musikk-troll sammen med storesøster Ylva Kristin (13 år) i familieforestillingen Trollnatt i Hunderfossen. De spilte både instrumenter, teater samt sang i Trollnatt.

Les også: Trollunger fra Hommelvik på Hunderfossen

Guttene elsker å stå på scenen, så positivt svar kom fort da forespørselen fra Riksteateret kom om å være med i to forestillinger av Kardemomme By.

Her fikk de både sunget og spilt teater, og ikke minst vært sammen med mange folk med samme interesse. Det er en stor bit av det hele, sier de.

En ting er å lære seg stoffet, øve mye samt stå på scenen, noe de liker veldig godt, men i tillegg møter de så mange hyggelige mennesker på disse oppdragene. Det samme skjedde også her.

De ble godt kjent med et knippe fantastiske, sprudlende og godt skolerte skuespillere. Klemming, «pepping» og skryt satt løst hele veien.

Bendik Yrjar (t.v.) og Gard Kristian sammen med skuespiller Jonas Rønning (Foto: privat)

Barnevennlig ensemble

Mor til de to unge skuespillerne Beate kristin Teigseth er full av lovord etter forestillingene med Riksteateret.

– Et så til de grader pedagogisk og barnevennlig ensemble er det sjelden å oppleve, så jeg vil virkelig fremheve dette elementet spesielt opp i det hele, sier mor Beate Kristin Teigseth.

– De tok imot barna med åpne armer fra første sekund og de var utrolig positive og ikke minst meget kunnskapsrike. Fellesskapsfølelsen med ensemblet satte guttene veldig pris på, og de sa de følte seg like involvert i stykket som de voksne. Teateret møter nye barn på hvert sted de kommer og man kunne lett se at de var vant med å jobbe med barn.

– Denne fellesskapsfølelsen guttene snakker om ble fremelsket med en gang de traff barna og skuespillerne var meget uanstrengte, varme og inkluderende, og de hadde nok sine ”knep” for å få barna til å føle seg som en av flokken med en gang. Det var tjo og hei med en gang de traff skuespillerne, men barnas konsentrasjon og disiplin på og utenfor scenen var nødvendig.

Guttene fikk mye skryt for at de var så scenevante, tok regi raskt, turte å leve seg inn i rollene sine og at de hadde øvd inn hele manuset hjemme med mamma Beate Kristin før forestillingene.

Det var kun øving med ensemblet to timer før første forestilling, så de var glade for at guttene var drevne. Det gjorde jobben til de ansvarlige skuespillerne litt enklere, ble de fortalt.

Alt skrytet de varmt gav guttene kom rett fra hjertet deres, påpekte de, og det syntes guttene var trivelig å høre. Vips så jobbet de på samme scene en plass i Norge og da skulle de kose seg sammen igjen! En heidundrende anslutningsseremoni for barna ble holdt etter siste forestilling og de fikk flotte diplomer samt en pose med gaver for deltakelsen i Kardemomme By.

Hele teatertruppen (Foto: privat)

Gard Kristian (10) er nå fast bestemt på at han ønsker å jobbe i Riksteateret når han blir voksen. Han kosa seg sånn med disse herlige folkene, både på og utenfor scenen.

– Tenk å ha en jobb der du både kan synge, spille teater, spille instrumenter og ikke minst reise rundt og treffe masse folk og se mange deler av Norge – og i tillegg få betalt for det. Det er alt det jeg liker å gjøre samlet på en gang! Og jeg savner de jeg jobbet med allerede, så kanskje jeg treffer igjen disse folkene når jeg også begynner å jobbe der, men da har de sikkert blitt gamle da, men det har ikke noe å si for de er helt sikkert flinke skuespillere fortsatt, forteller han.

Bendik Yrjar (8) ville gjerne ha spilt mange flere forestillinger med Riksteateret, for han synes det var litt lite med to.

– Det var så gøy å være sammen med ”faren” min, og bakeren og trikkeføreren, og Kamomilla og Tobias i Tårnet, og Politimester Bastian, ja egentlig alle sammen. Og jeg likte spesielt godt trikke-scenen der jeg fikk stå og synge på trikken mens den kjørte. Det kjennes så godt ut i kroppen når folk klapper for å vise at de liker det vi har gjort – det er en deilig følelse.

– Vi fikk diplom og en pose med mange gaver etter siste forestillingen og det var kult og veldig snilt gjort av dem! Jeg kommer aldri til å glemme skuespillerne, for de var så snille og flinke, forteller Bendik Yrjar.

Så etter to dager med mange heftige opplevelser og ”tusen skuespillerklemmer” var det bare å begi seg hjemover til Hommelvik, med kroppene fulle av teater-adrenalin, og hjem til enda mer øving til UKM i Malvik og deretter mer øving til sommerens store musikkspill i Hommelvik, Carl Halck.