Kick-off på musikalmagi

231

I august er det duket for mer musikalmagi på tunet til Karlslyst Gård, når Carl Halck settes opp for fjerde gang, med premiere mandag 13. august.

Carl Halck

Musikalen er basert på autentiske hendelser, og handling er hentet fra første halvdel av 1800-tallet. Carl Halck var ærgjerrig og nådeløs i sine bestrebelser etter mer makt og rikdom. For å befeste sin stilling som godseier, trer Carl Halck ut av Kong Carl Johans armé for å slå seg opp som forretningsmann på Karlslyst gård.

Spennende og anderledes

Under helgens Kick-off på Carl Halck var det mange både kjente og blide ansikter å se. Marit Renolen Norman, Astrid Johanne Eggen og Anne Louise Kindseth Fagrell var alle tre godt fornøyd både med utviklingen i årets forestilling, helgens Kick-off og ikke minst det å kunne jobbe med Arnulf Haga.

Marit Renolen Norman og Astrid Johanne Eggen

– Det var spennende og utfordrende og meget inspirerende å jobbe med Arnulf Haga. Vi amatørene fikk delta på en mye mer aktiv måte, og han ser nok hver enkelt samtidig som han ser den store sammenhengen. I år har jeg to roller. Jeg er en del av borgerskapet første akt, og er en bakstkjerring og arbeider i andre akt, forteller Astrid Johanne Eggen.

-Jeg skal ha litt forskjellige roller, både som medlem av borgerskapet og arbeider fra en av husmannsplassene som var tilknyttet Karlslyst gård. Det blir litt multitasking i år. Det har vært ei kjempeartig helg under ledelse av Arnulf Haga. Han er jo en spennende og dyktig regissør, som jobber annerledes med skuespillet i Carl Halck enn vi er vant med fra før. Veldig artig, og jeg tror årets oppsetning blir helt fantastisk, sier Marit Renolen Norman.

Cathrine Helle Sneisen og Anne Louise Kindseth Fagrell.

– Det har vært en spennende helg. Arnulf Haga hadde en spennende måte å jobbe på, gleder meg til fortsettelsen, forteller Cathrine Helle Sneisen.

– Jeg er en av allmuen og tjenestefolk på gården i årets oppsetning. Det har vært en spennende helg, og det er en opplevelse å få instruksjon av en så dyktig og kreativ person som Arnulf Haga, som virkelig endrer min opplevelse av tiden og dramaet i stykket, gjør at man får ny giv. Arbeidsmengden blir mye større og man føler virkelig at man betyr noe i den store helheten, alle som en. Det blir jo en nypremiere. Her må man bare stå på og henge med. Haga er en utfordrende instruktør å jobbe med for meg som amatør, men jeg liker den direkte og ærlige måten han jobber på, selv om det til tider er vanskelig å forstå hva han tenker. Ingenting er gitt lenger til tross for at jeg har deltatt på alle tidligere oppsetninger. Gleder meg til slutten av juli når vi virkelig får se resultatet av vårens øvinger i de omgivelsene stykke hører til, fortalte Anne Louise Kindseth Fagrell til Malviknytt etter helgens Kick-off.

Nye kostymer må til

Line Elisabeth Forbord, fra Smiskaret er en av de som er med i sygruppen til årets forestilling. Hun er en av fem som bistår Karlslyst Musikteater med kostymer til forestillingen Carl Halck. Alle kostymene som brukes skal være tidsriktige, og de må selvfølgelig passe til de som skal ha de på seg.

Line Elisabeth Forbord

– Dette er jo kjempeartig å være med på. I år skal det være en god del nye kostymer. I tillegg er det noen nye roller, og det er flere barn med enn hva det har vært tidligere. Jeg tro vi blant annet skal sy en sju, åtte nye kjoler, to uniformer og åtte tjenestekjoler som skal være svart med hvit forkle, forteller Line til Malviknytt og legger til at hun tror publikum vil få seg en ny opplevelse ved årets forestilling.

Ulrikke og Ylva Kristin

Ulrikke Trondal, 8 år fra Saksvik er med for første gang og hun spiller rollen som Anna Normann. Anna Normann er ei husmannsjente, og kommer til Karlslyst med broren Kristian midt under Halcks selskap. Foreldrene til Anna og Kristian er syke og sengeliggende, og i desperasjon stjeler de mat fra godseierens bord.

– Det er første gang jeg er med på Carl Halck, men det er veldig gøy. Jeg har både tekst og sang jeg skal lære meg, men det er ikke så vanskelig. Det artigste med å være med på Carl Halck er at det er artig å spille skuespill, forteller Ulrikke Trondal.

Ulrikke Trondal

Ylva Kristin Teigseth-Grødal, 14 år fra Hommelvik er med for tredje gang, og kan nok regnes som en av veteranene. Hun har tidligere spilt rollen som Anna, men har i år fått samme rolle som hun hadde sist gang, Karen Moan. Karen Moan er husmannsdatter, og blir ammet av den svært smittsomme nervefeberen, tyfoidfeber. I fare for å bli utstøtt og miste viktig arbeid, tvinges Karen med på gårdsarbeidet tross sin sviktende helse.

– I år spiller jeg rollen som Karen, og det er en morsom rolle å spille. Dette selv om Karen blir syk og dør før kongen kommer. Jeg skal både synge og være med å spille og dette er artig. I år er det ekstra artig, for Haga er både en artig og flink regissør. Jeg har jobbet sammen med han før, da jeg var 8 år gammel. Han er ikke så streng, og han er veldig tydelig og flink, forteller Ylva Kristin.

Ylva Kristin Teigseth-Grødal

Fra den ene komponisten

Magnus Teigseth Morken er en av komponistene bak stykket. Da musikalen «Carl Halck» i år tar store steg mot årets oppsetning, med blant annet Arnulf Haga som ny regissør og flere nye hovedrolleinnehaver med på laget er det ikke fritt for å lure på hvordan dette oppleves for en av de bak manus.

Magnus Teigseth Morken

– Han er jo Norges beste regissør på utendørsforestillinger, så det blir noe helt annet og en helt ny måte å jobbe på. Det er en ny rekkefølge på ting, men det skal være gjenkjennbart. Arnulf Haga har en helt tydelig plan. Det er både artig og interessant å se at noen former materialet som jeg har vært såpass engasjert i. Haga har tolket hvert eneste ord som er skrevet, og han er tydelig på sine tolkninger. Dette gjør det veldig spennende, forteller Magnus Teigseth Morken og avslører at årets Carl Halck, spilles av Torstein Fosmo og Sophie Hotermann spilles av Sigrid Vetleseter. Rollen som Karoline Marie Holtermann er det Maria Moen Nohr som bekler, og i rollen som Rasmus Roten, vil publikum få oppleve Pål André Weisethaunet.

– Jeg gleder meg veldig til å spille Rasmus Roten. Jeg tror nok at jeg vil lære en god del av det å ha Arnulf Haga som regissør, og det å få en slik rolle etter Torstein gjør at jeg føler at de har troen på meg, skriver Pål André Weisethaunet i en melding til Malviknytt.no

Magnus Teigseth Morken, Arnulf Haga og styreleder i Karlslyst Musikteater, John Harald Brobak

Les også intervju med Arnulf Haga: Carl Halck var virkelig ikke snau