Rie invitert på førpremiere i Oslo

214

2. mars har filmen Wonder (Mirakel), med selveste Julia Roberts i en av rollene Norgespremiere, og i kveld 1. mars er det klart for førpremieren i Universal Studio i Oslo.

Auggies utrolige reise

Filmen er tillatt for alle, og forteller den morsomme, inspirerende og varme historien om August Pullman. August, eller Auggie som han kalles, er født med deformert ansikt på grunn av en genfeil, og har til nå hatt hjemmeundervisning. Når han skal starte i femteklasse har foreldrene bestemt at han skal begynne på en vanlig skole, med barn han ikke kjenner. Auggie, familien, klassekameratene og lokalsamfunnet strever alle med hvordan de skal håndtere situasjonen. Auggies utrolige reise beviser at det viktigste ikke er å passe inn, men å være seg selv. Filmen er basert på den bestselgende boka med samme navn.

– Auggie som blir født med en craniofacial diagnose, Treacher Collins, og de utfordringene det medfører i hans oppvekst. I Norge er det født flere barn med den samme diagnosen, samt andre craniofaciale diagnoser. Disse barna er som folk flest, forskjellige, men de har likevel en ting til felles; de må gjennomgå omfattende operative inngrep for å få en bedre livskvalitet. Både fordi den medfødte tilstanden kan medføre utfordringer ifht til vitale funksjoner, men også fordi annerledeshet er veldig utfordrende for felleskapet, forteller Eirin Lyngstad som er det som kalles en Likeperson i Norsk Craniofacial Forening.

Traileren på denne varme, gripende og inspirerende filmen kan sees her.

Norsk Craniofacial Forening

Norsk Craniofacial Forening er en forening for og av mennesker med medfødte hode- og ansiktsmisdannelser. Med likepersonsarbeid menes ”organisert kontakt mellom to eller flere personer med likhet i diagnose, og/eller livssituasjon”, står det på hjemmesiden til Norsk Craniofacial Forening. En likeperson er et medmenneske som trygt kan sies å ha kvalifikasjoner opparbeidet gjennom egne, tilsvarende erfaringer. En likeperson vil være en aktiv lytter, men vil også kunne bidra med gode råd og praktisk veiledning. Arbeidet er frivillig, men likepersonene har noen klare oppgaver og rettigheter. Blant annet er likepersoner pålagt taushetsplikt

–  Norsk Craniofacial Forening ønsker å være en støtte for familier og enkeltindivider som lever med en craniofacial diagnose, forteller Eirin Lyngstad til Malviknytt.

Rie invitert til førpremiere

Malviknytt hart tidligere skrevet om Rie Aagaard fra Hommelvik som har et syndrom som heter Heminasal aplasi. Heminasal aplasi er en sjelden medfødt misdannelse. Det er ofte forbundet med andre misdannelser i ansiktsregionen, inkludert abnormaliteter i øyet og lacrimal systemet, ansiktsbein misdannelser og proboscis lateralis. Det er kun tre kjente tilfeller av dette syndromet i hele verden, og hun er den eneste i Norge som har nettopp Heminasal aplasi.

Senter for sjeldene diagnoser (SSD) har invitert både Rie og flere andre ungdommer med nettopp craniofacial diagnose til denne førpremieren. I tillegg til å skulle være med på førpremieren, er Rie en av ungdommene som skal få være med å anmelde filmen. Det er Norsk Craniofacial forening som har dekker reisen for ungdommene til førpremieren. Så i dag tidlig reiste en fornøyd Rie sammen med pappa, Roger til hovedstaden for å se filmen Wonder.

– Det er veldig stas å bli invitert på en førpremiere. Det blir spennende å se om jeg kjenner meg igjen i hvordan han har det, og om jeg kjenner meg igjen i hvordan omgivelsene reagerer på hans utseende. Det blir veldig spennende og artig å anmelde en film, og veldig kult å få anmeldt akkurat denne filmen. Dette er jo en av de filmene som jeg har gledet meg mest til å se, og så får jeg plutselig bli med på førpremieren og anmelde filmen, forteller Rie til Malviknytt.

Her har Rie akkurat ankommet Gardermoen i Oslo.

Forskjellig er ikke så annerledes

Malviknytt har tidligere publisert et leserinnlegg som Rie har skrevet, hvor hun ærlig fortalte at hun hver eneste dag opplevede at noen stirret og pekte.

– Når de stirrer og peker, begynner jeg å tenke at jeg skulle ønske jeg ikke så slik ut. Når jeg tenker det, så blir ikke dagen min og dagen til de rundt meg så veldig bra, skrev Rie sommeren 2017.

Rie, på linje med denne Auggie i filmen Wonder strever med hvordan de skal håndtere situasjonen. Både Auggies og Rioe sin  utrolige reise beviser at det viktigste ikke er å passe inn, men å være seg selv.

– Dette er en viktig film, da den berører viktige tema som utenforskap, annerledeshet, og likeverdighet. Den viser også at forskjellig ikke er så annerledes, forteller mamma Eirin.

– Jeg krysser også fingrene for at pappa greier å holde seg våken gjennom hele filmen. Mamma og jeg er Likemenn i Norsk Craniofacial Forening for Trøndelag, så det er veldig viktig for oss at så mange som mulig ser en film som denne. En film som handler om å vokse opp med et litt «annerledes» utseende. Og det gjør det jo lettere for noen andre som blir født litt «annerledes» og for de rundt, at de kanskje får litt mer forståelse, og setter seg litt inn i hvordan de som er født «annerledes» har det, forteller Rie til Malviknytt.