Julepapir er ikke papir

158
Eksempel på miljøvennlig innpakning

Det anslås at norske husstander bruker minst 60 millioner meter glanset julegavepapir i jula. Dessverre er dette papiret lite verdt så snart pakkene er åpnet. Kvaliteten på papiret er nemlig så dårlig at ingen vil ta det inn til gjenvinning.

Vanlig julepapir må derfor i restavfallet. Ikke i papirdunken, for glanset gavepapir inneholder mye leire og fargestoffer, men minimalt med papirfiber og kan dermed ikke gjenvinnes til nytt papir, forteller kommunikasjonsrådgiver hos Innherred Renovasjon, Øyfrid S. Knudsen.

Bruk alternativ innpakning

Hun oppfordrer til at man tenker miljø når man pakker inn julegavene. – Gråpapir og avispapir er fine og miljøvennlige alternativ til det vanlige julepapiret. Gavene blir vel så fine med et dekorativt bånd eller hyssing, og på julekvelden kan papiret sorteres og kastes sammen med annet papiravfall, sier Knudsen. – Å la barna dekorere gråpapir med tegninger og klistremerker er populært både for giver og mottaker, det blir ofte mye finere og i alle fall mer unikt enn det masseproduserte gavepapiret, smiler Knudsen. – Ønsker man å være litt kreativ er det mange andre måter å gjøre det på også, minner hun om. Ukeblader, gamle barnebøker, pappemballasje, veggtapet, bokser med lokk, stoff og gamle klær kan f.eks. gjøre nytte som gaveinnpakning. (Saken fortsetter under bildet)

Eksempel på miljøvennlig innpakning

Ikke brenn julepapiret

De færreste unngår nok likevel ikke en viss mengde glanset julepapir etter julekvelden.  Da er det viktig at det kastes i restavfallsdunken. Restavfallet sendes til forbrenning hos Statkraft Varme i Trondheim.  Det er ikke spesielt lurt å brenne det i ovnen eller peisen hjemme, sier Knudsen. Hun forteller at den dårlige kvaliteten gjør at papiret danner mye sot når du brenner det.

– Den dårlige kvaliteten gjør at papiret gir lite varme, og det dannes mye sot når det brennes. Røyken er heller ikke bra for lokalmiljøet, og sot øker faren for pipebrann, sier Øyfrid S. Knudsen.

Og så var det juletreet. Når det har tjenestegjort gjennom jula, tar vi det i mot gratis på våre gjenbrukstorg, smiler Knudsen og ønsker alle en god og miljøbevisst jul.

Se tips til miljøvennlig innpakning på https://no.pinterest.com/sortereno/milj%C3%B8vennlig-julegaveinnpakning/