Julehuset på Jernverket

126

Den første helgen i advent er det åpent julehus oppe på Jernverket i Mostadmark. Det er Mona Randi Valli og Karin Renå som er primus motor bak dette, og damene har mange spennende planer og tanker for å kunne utvikle konseptet til å bli enda større med årene.

Den idylliske Contoir-bygningen som ligger på jernverkets område, er virkelig blitt julepyntet. Utvendig er huset en fryd for øyet, med bålpanner, kranser med og uten lys, nisser og til og med reinsdyr pryder både huset og området omkring det sjarmerende huset.

To gjestfrie, trivelige og blide damer

Malviknytt får ta en titt inn i damenes julehus kvelden før de åpner opp for folk å komme for å både se og handle de ulike tingene som er for salg.  Vi blir møtt av de to kreative, og ikke minst veldig gjestfrie, trivelige og blide damene da vi ankommer rett etter at solen er borte og himmelen har blitt mørk.

– Velkommen til Julehuset på Jernverket her i Mostadmark. Det er første gang dette arrangeres, og er vel kommet i stand etter en ide av meg og Mona. Det er hovedvekt av egenproduserte ting og det er mange lokale som bidrar med ulike produkter. Vi håper på en fin ramme rundt arrangementet, forteller Karin Renå.

– Vi gleder oss til å ha åpent Julehus her på jernverket nå til helgen, og håper mange vil ta turen for å både se og kjøpe det vi har laget. Vi selger produkter laget i forskjellig naturmaterialer, som kranser, engler av ulike materialer, stjerner, nisser av både bar, mose og ull, treprodukter, broderte hjerter, kornband og hjemmebakt flatbrød, sier Mona Randi Valli.

 «Beverby»

Mona har laget det hun kaller en beverby. Historien forteller at en kjempestor bever en dag ble påkjørt på Karlstad. Denne beveren, som alle andre bevre, spiste både kvist og bark. En av de tingene som var spesielt med denne beveren, var at den var veldig stor. Visstnok veide den hele 32 kg og det heter seg at dette er grunnen til at den laget veldig store filser, mye større enn det en vanlig bever gjør. Kreativ som hun er, så ble disse beverflisene til både engler, trær og hus.

– Da beveren dessverre døde, syntes jeg det var ille at alle de fine treflinsene ikke lengere var til nytte, og dro for å ta var på dem. Jeg så at flisene så ut som fine vinger, og startet med å lage engler av flisene til beveren. Beveren spiser av barken, så flisene blir veldig fine og egner seg godt til å lage ulike ting av. Det heter seg jo også at har man en beverflis i huset, så brenner ikke huset ned, forteller Mona.

Mange tanker og planer

De to damene har mange ideer og tanker om hvordan de kunne tenkt seg å utvikle konseptet videre. Man må bli både engasjert, inspirert og ikke minst imponert når både Karin og Mona forteller om hvordan de kunne tenkt seg å utviklet dette konseptet. De kan enkelt se for seg at området kan utvides til å være en egen julegate, at det er boder og lys inn i gjennom veien.

– Når vi tenker, så tenker vi langt frem i tid. Vi har både visjoner og planer for hvordan vi kan utvikle dette. Men, vi tar litt etter litt. Neste år håper vi å kunne få med for eksempel litt mer lokalmat. Denne gangen er det hjemmebakt flatbrød, men neste år kunne vi kanskje solgt tyttebærgele med tyttebær fra Mostadmark, forteller Mona.

– Vi vil ha håndlaget, og veldig gjerne et lokat preg over de tingene som skal selges her. Det er veldig mange her oppi Mostadmark som driver med det vi kaller småskala produksjon av ulike ting, og da kan dette være en flott arena å delta på, sier Karin.

Mostadmark Jernverks Venner

Historielaget Mostadmark Jernverks Venner ble stiftet i 1985, og de har siden da arbeidet for å bevare restene etter jernverket, dokumentere jernverkets historie, samle gjenstander, restaurere bygninger og opparbeide området, samt kartlegge gruver, skjerp og husmannsplasser i nærområdet. Driftsbygningen «Contoiret» der julehuset arrangeres, ble restaurert i 1994 og er et gjenstandsmuseum og informasjonssenter.

Både Mona og Karin skryter over Mostadmark Jernverks Venner. De er imponerte over den jobben som er gjort på området, hvordan de har tatt vare på stedet, og ikke minst at de var både positiv og hjelpsom Mostadmark Jernverks Venner har vært i forhold til at Julehuset på Jernverket skulle bli en realitet.

– Vi tok kontakt med Mostadmark Jernverk om det var noe mulighet for samarbeid, og de var veldig positiv til dette prosjektet. Ikke bare har de vært positive, men de har også vært veldig hjelpsomme både med tanke på planlegging og gjennomføring av årets julehus, forteller Karin.

– Vi syntes contoiret her på Jernverket var en perfekt ramme for å ha et juleutsalg av kun naturprodukter. Denne plassen fortjener så mye mye mer enn å bare være åpen om sommeren. Det er så idyllisk her, og vi har hatt så stor tro på stedet. Mostadmark Jernverks Venner skal ha åpent museeum i det samme tidsrommet som julehuset er åpent. I tillegg har de også kaffesalg i Labbistuggu, og der vil det også bli mulig å få kjøpt «Årboka 2017», forteller Mona.

Julehuset på Jernverket

Lørdag den 2. desember klokken 12:00 til 16:00, og søndag fra klokken 13:00 til 17:00 er alle hjertelig velkommen til å ta turen opp til Jernverket i Mostadmark. Følg Selbuvegen fra Hommelvik (Fylkesvei 963) opp til man passerer skilt med «Mostadmark», følge så veien videre til man ser skilt med «Jernverket».

Damene opplyser om at de anbefaler folk å ha med seg kontanter, da de sliter litt med ustabilt nett. Det ustabile nettet kan dessverre gjøre det vanskelig å benytte betalingsmetoder som Vipps og betalingsterminalen de har til rådighet.