Den 8. julekos

20

For åttende året ble det i helgen arrangert julemesse på Midtsand. Det er Initiativtaker, primus motor, og julekos-sjef Nina Sarheim som står bak arrangementet og som alltid har det vært fullt inne i messebygget når den årlige «Julekos» går av stabelen.

De to første årene ble det arrangert i Midtsand grendahus, men det ble raskt for lite og de seks siste årene er det blitt arrangert nettopp i messebygget på Midtsand. Det endte opp med hele 39 utstillere denne helgen, og både scenen og inngangspartiet bugnet av ulike varer.

– I år har det gått over all forventning. Det har faktisk aldri vært så bra som i år. Selv om jeg i alle år har vært fornøyd med salget, så er jeg ekstra fornøyd dette året, forteller en strålende fornøyd Nina Sarheim.

Marihøna på julekos

Blant alle utstillerne fant vi en alltid blid og trivelig, Mari Bjørnstad. Mari går under navnet «Marihøna» og stiller blant annet med både julebakst, hjemmebakte brød og kaffebrød, geleer og marmelader, syltetøy og saft. I tillegg har hun også med seg ulike håndarbeider.

– Det har vært mye folk her. Bra i går, men muligens flere i dag. Det er så mye trivelige folk som kommer, og de er flinke til å både smake og kjøpe, forteller Mari mens hun forteller kundene at chutney er veldig godt egnet til viltkjøtt.

– Her har du en chutney som er en blanding av epler, rosiner, rød og grønn paprika, eddik, krydderier og ikke minst sukker, gir en sur-søt smak, forteller Mari og legger til at hun også har en deilig marmelade laget av mandariner, som er spesielt god på dessertoster og som hun mener er et «must» til jul.

Trearbeider fra Forbordvegen

Lasse Aune, har i over 25 år laget ulike trearbeider, og utstillingen viser at det mest trolig bare er fantasien som setter en stopper for hva han kan lage. Askebeger, barskap, blomsterbåter, lamper og til og med trekkspill.

– Dette er hobbyen min. Jeg reiser litt rundt på messer og slikt, og jeg koser meg med å lage ulike trearbeider. Jeg går i verkstedet mitt når kona drar på jobb, sånn i syv, halv åtte tiden og holder på helt til det er tid for å lage middag og hun kommer hjem igjen, forteller Lasse Aune.

Nisser med personlighet

Ved et av bordene står Astrid Warholm Haugen og hun har laget seg sin egen lille låve. Her selger hun både sine flotte ullbilder og uttrykksfulle nisser hun selv har laget.

 

– Jeg jobber med å gi både nissene og bildene mine sjel og personlighet. Jeg vil at uttrykkene skal kommunisere med folk, forteller Astrid Warholm Haugen.

Kunstskjerf produsert i Italia

Åse Marie Fagervik, hadde også tatt turen til Midtsand og årets julemesse. Her hadde hun med seg både sine malerier, kunst kort og sine vakre kunst skjerf.

– Kunstskjerfene er i en blanding av ull og silke, har påtrykk av min kunst og er produsert i Italia. Jeg har også solgt bilder. For det meste lager jeg bilder med abstrakte uttrykk, men med figurative elementer innimellom. Jeg maler stort sett med akryl, men benytter innimellom også akrylspray, tekstur, kull og kritt. Gjennom kunsten ønsker jeg å bidra med noe positivt for andre. Det gir mening når mine bilder gleder og rører ved noe i andre mennesker, forteller Åse Marie Fagervik.

Full kontroll på kjøkkenet

På kjøkkenet er det brødrene Brage Kristoffer, på 10 år og Imre Aleksander, snart 12 år som har full kontroll. Guttene serverer utstillerne både kaffe og vaffel. I tillegg steker de vaffel, koker kaffe, saft og selger andre godsaker i kiosken. Det er tydelig travelt på kjøkkenet, og peisestuen på Messebygget er full av folk som ser ut til å kose seg.

–  Dette er gøy. Folk virker fornøyde, og det ser ut som om dem har det bra, forteller Imre.

– Det har vært mye folk da, og vi har mye godt som for eksempel vaffel og donuts, forteller Brage.

I morgen kan du møte Lucas (8) som deltok på Julekos i helga.