Ble kjent etter oppslag i Malviknytt

Etter at Malviknytt publiserte et leserinnlegg av Rie Aagaard (13) sist uke, har tenåringen fra Hommelvik opplevd den rene mediestormen.

Leserinnlegget handlet om hvordan det å bli stirret og pekt på, er en stor del av hennes liv. Leserinnlegget gjorde sterkt inntrykk på de aller fleste som leste det, også oss i redaksjonen på Malviknytt.

Vi valgte derfor å ta en prat med Rie og høre litt mer om bakgrunnen for dette innlegget.

I saken «Folk stirrer og peker» var det en ærlig Rie som fortalte om at hun har en sjelden medfødt misdannelse, som heter Heminasal aplasi og at det bare er tre kjente tilfeller av dette syndromet i hele verden.

Hverken syk eller stakkarslig

Rie er nok ikke så opptatt av akkurat det at hun er en av tre med dette sjeldne syndromet. For henne er det andre ting som står i fokus. Hun ønsker overhode ikke å formidle, eller bli oppfattet som hverken syk eller stakkarslig. Her er det ei jente som ønsker å fortelle at det gjør noe med henne, når folk – ja både voksne og barn, peker, stirrer og kniser når de ser henne. Hun ønsker å fortelle at andre menneskers kroppspråk, forteller henne at de syntes hun er unormal, selv om det eneste hun ønsker er å være en helt alminnelig jente.

Rie er ei jente som elsker å synge, spille piano og ukulele. Det dette hun egentlig ønsker å bli kjent for, men er dessverre klar over at det er ansiktet hennes som får det meste av oppmerksomheten. Til tross for sin unge alder er hun fast bestemt på at hun skal bli artist og at hun skal ha en karrière innen musikk.

– Det å stå på en scene, synge og spille er det jeg elsker aller mest. Når jeg står på scenen bryr jeg meg heller ikke om ansiktet mitt, da er jeg å bare meg, Rie, og ikke hun jenta med ansiktet, forteller Rie.

Stormer rundt Rie

Etter at Malviknytt hadde saken «Folk stirrer og peker» har det stormet litt rundt Rie. Hun har vært på forsiden av Adresseavisen, og NRK har vært hjemme til henne og familien i Hommelvik. NRK lager faktisk flere saker om henne, og i skrivende stund står også Se & Hør å banker på døren til 13 åringen.

Dette tar Rie med en stor ro, og syntes det er både spennende og ikke minst lærerrikt. Rie har en klar instruks til alle oss som jobber i media. Hun vil ikke høre snakk om stakkar, og ønsker overhode ikke feite overskrifter om hvor synd det er på henne eller hvor sjelden hun er. Hun vil primært fortelle om musikken sin, så kommer alle blikkene og helt til slutt kan hun fortelle om syndromet. Hun velger å tro godt om folk, og tror ikke de som stirrer mener noe vondt med det. Men, hun er ærlig og forteller at det uansett gjør vondt når folk peker, kniser eller stirrer.

– Det har vært veldig artig og stor stas at mange medier har villet snakke med meg. At mange har sett både leserinnlegget og saken i Malviknytt, og syntes det var så bra at de ville snakke med med er jo kult. Spesielt stas var det da jeg fikk telefon fra Adresseavisen med beskjed om at visstnok selveste Redaktøren ville ha meg på forsiden. Jeg ble faktisk litt overasket og tenkte, oi. Ekstra artig var det når NRK var her, for da fikk jeg både sunget og spilt. Jeg kan avsløre at teamet som kom fra NRK faktisk måtte tørke tårer da jeg var ferdig, forteller en strålende fornøyd Rie til Malviknytt og legger til at i dag har Sverre Inge Ness vært på besøk og han ville jeg skulle synge og spille under et arrangement som skal være i Hommelvik i oktober, og det hadde hun selvfølgelig sagt ja til.

Backstage

Kvelden før VG-lista Topp 20 på torvet i Trondheim, snakket Malviknytt med Rie og hun funderte på hvordan hun skulle klare å komme seg backstage på denne konserten. Nå skal vi selvfølgelig ikke røpe Rie sine knep for å få til det hun har bestemt seg for. Men, mulig det er noe i det mamma Eirin sier om at Rie får til alt hun bestemmer seg for. For dagen etter VG-lista Topp 20 var det en blid og fornøyd Rie som kom på besøk i lokalene til Malviknytt, med et grønt festivalarmbånd med nettopp påskriften «VG-lista Topp 20».

Foto: Stian Tørstad

– I går var jeg i Trondheim og på VG-lista Topp 20. Etter litt frem og tilbake, var jeg så heldig å få komme backstage og det var kult. Her fikk jeg blant annet møte guttene i The Main Level, og ikke minst fikk jeg tatt bilde sammen med både Alexander Instøy, Sander Helmers-Olsen og Eric Tryland, forteller Rie.

Foto: Stian Tørstad

Hommelvika’s tøffeste og modigste jente

På sosiale medier har det ikke manglet på oppløftende og positive kommentarer til Rie. Malviknytt har tatt et utdrag av kommentarene, som viser hvordan folk reagerer på hennes åpenhet om sitt eget liv.

– Du er en flott jente, Rie – og knalltøff som står fram med din historie. Selv om du bare er 13 år viser du en styrke som gjør at du kommer til å nå alle målene du setter deg – lykke til videre – blir spennende å følge deg som artist🙂👏👍

– Lykke til med operasjon og ungdomsskole, du er Hommelvika’s tøffeste og modigste jente ! 👍

– Ufattelig at voksne kan være så lite omtenksomme i forhold til et barn. Det er det indre som teller, og den styrken denne jenta har er det få som har🌼

– Stå på Rie du virker som en flott og sterk jente! Du er du og fortsett med det du gjør i dag med bla musikk. Jeg heier på deg👏👏

– Mhh… Syns det e helt teit gjort av folk!!! Syns synd på at ho må høre på alt det dritte de sier om henne. Så
Stå på, du e en av de tøffeste æ har hørt om!❤️ #Respekt #tøff

– Stå på, du er like verdig full som all andre ❤️ lykke til med operasjon 😀👍🏻

– Heier på deg Rie. Hvet du kommer langt både på skole og med musikken.

– Folk flest forstår ikke hvor mye det koster å fortelle sin historie. Tusen takk for at du gjør det! Du er et forbilde! 

– Du er flott – både innvendig og utvendig 😍

Rie i fokus

Malviknytt tok turen hjem til Rie og familien, i Hommelvik. Der møtte vi mamma, Eirin Lyngstad, pappa, Roger Aagaard og brødrene Ask på 12 år, Anker på 4 år og Eik på 17 måneder. I tillegg har Rie en eldre storebror som ikke bor i Hommelvik. Både mamma og pappa er nok litt utenfor sine egne komfort soner ved å stille opp i media, og de er tydelige på at dette er Rie som skal være i fokus.

– Vi foreldre har egentlig bestemt oss for å ligge lavt, og la Rie få være i fokus, helt alene. Det skal være på Rie sine premisser. Det har vært viktig for oss. Men hvis vi kan hjelpe Rie, og andre som har det litt tøffere enn gjennomsnittet, så er det verdt å gå litt utenfor komfort sonen og stille opp, forteller mamma Eirin.

– Ja, vi er ikke helt bekvem med dette, det er faktisk litt klient, avslører pappa Roger men legger til at hvis det kan hjelpe andre, slik at de ikke trenger å gjemme seg, da er det virkelig verdt det.

–  Vi håper også at de som nettopp peker og stirrer leser det som blir skrevet. For det er dessverre de som trenger å lese hva det gjør med Rie, når folk oppfører seg slik, forteller mamma Eirin.

Trygt og godt i Hommelvik

Både Rie og foreldrene opplever det er trygt og godt i Hommelvik for Rie. I Hommelvik er nok Rie en naturlig del av lokalmiljøet, og her opplever hverken hun eller familien så mange blikk og kommentarer som når hun er andre steder.

– Vi kan nesten si vi har eksponert henne med vilje her i Hommelvik. Hun har vært med på masse, nettopp for at hun skal bli en naturlig del av lokalmiljøet og da kan det virke som om at folk glemmer at det er noe annerledes med henne, forteller pappa Roger.

– Kan bli litt annerledes når jeg begynner på ungdomsskolen da, sier Rie og legger til at hun både gleder og gruer seg til ny skole og ikke minst nye medelever.

Rie, ei kreativ jente

For Rie er det viktigste at folk bryr seg om henne som Rie, og at de ser henne for den hun er. Så hvem er da Rie, og hva er hennes sterkeste sider spør vi.

– Rie er veldig omsorgsfull og innmari kreativ. Hun er flink til både å synge, spille og skrive. Hun er flink i alt hun bestemmer seg for, og hun er nok veldig sta. På mange områder, er hun nok akkurat som 13 åringer normalt bruker å være, forteller mamma Eirin med et lurt smil og avslutter med å si at familien naurligvis er veldig stolt og imponert over Rie, og det er helt sikkert at hun klarer alt som hun bestemmer seg for. Men, bare Rie vet hvordan det er å være Rie…