Lisa og Rikke, holdt 17. mai appell på Vikhammer

Årets 17. mai appell på Vikhammer ble holdt av Lisa Eidem og Rikke Eriksen Husabø.

Det er tradisjon på Vikhammer at det er elever fra 8. trinn som holdet 17. apellen når toget ankommer Vikhammer sletta. I år hadde det dessverre måtte blitt littendringer i så og si siste sekund. For på kvelden 16. mai var det i følge jentene selv de hadde fått spørsmål om å stille opp.

– Ja, vi fikk spørsmålet i går. Så vi satt i hele går kveld og skrev. Men jeg tror det skal gå bra, forteller Lisa til Malviknytt rett før talen skal holdes.

Lisa Eidem og Rikke Eriksen Husabø

Jentene klarte seg veldig bra, og holde en tale hvor de delte på å tale. Jentene var godt forberedt og fortalte alle de fremmøtte hvorfor vi feirer 17. mai og hva de både anser som viktig og hvordan de syntes en god 17. mai skal være.

Etter talen var det to godt fornøyde jenter, som begge to syntes det gikk veldig så bra. Malviknytt.no var så heldige at vi fikk en kopi av talen jentene både hadde skrevet og holdt, slik at alle våre lesere også kan få lese årets 17. mai appell på Vikhammer.

Kjære barn, ungdom, voksne og familier. Gratulerer med dagen i dag.

17. mai i 1814 var dagen da grunnloven ble underskrevet. Den ble utformer og skrevet av 112 menn på Eidsvoll.
Da ble også danske Christian Fredrik valgt til konge av Norge.
Norge fikk eget storting og rett til å styre landet selv om vi fortsatt var i union med Sverige.
Det her var tiden da forfedrene våre kjempet for at Norge skulle bli et fritt land. Det vil si at alle skulle få like rettigheter og frihet til å si hva man mente.
Hadde det ikke vært for dette, hadde ikke vi hatt denne årlige festdagen for å feire kongeriket Norge.
Slik som vi lever, og slik som Norge har det akkurat nå, er mye takket være den viktige jobben de har gjorde.
Henrik Wergeland hadde stor betydning for 17. mai som nasjonaldag og tradisjonene som tilhører denne dagen. Han gjorde at 17. mai ble til en virkelig nasjonaldag, ved sine taler og dikt.
I 1826 fant landets første 17. mai-tog sted og det toget var i Trondheim.
Først i 1870 ble det arrangert tog i Kristiania, og da bare for guttene. Jentene fikk ikke lov til å være med i toget før i 1889.
Vi har ikke alltid hatt like mye frihet som vi nå har. Under krigen 1940-1945 var det forbudt av tyskerne å feire 17. mai. Likevel ble det feiret i hemmelighet over hele landet. Det viser hvor viktig den dagen her alltid har vært for det norske folket.
Vi lever i dag i et land som er trygt å bo i, har like rettigheter for alle og frihet til å si og mene det vi vil og det er noe vi setter veldig stor pris på.
De fleste ungene går i tog og synger «Ja, vi elsker» som er nasjonalsangen til Norge. Den handler om hvor bra det er å bo i dette landet.
Vi i Norge har det veldig bra og spesielt hvis du tenker på mange andre land. I mange land er det ikke like rettigheter for alle, det er ikke alle som har ytringsfrihet og ikke alle har lik mulighet til å gå på skole som oss.
17. mai feires over hele landet og vi hyller vårt fedreland. 17. mai er en offisiell flaggdag og høytidsdag.
17. mai er en festdag hvor man skal pynte seg, ha det artig og kos seg med venner og familie og delta i forskjellige aktiviteter.
Dagen i dag for oss, handler om å spise god mat og være sammen men de vi er glade i. Det er også en dag det er lov å spise masse is, pølser og godteri.
Denne dagen er en dag som er veldig samlende og inkluderende, uansett hvilken kultur eller religion man tilhører.
For oss handler 17. mai også om at man skal ta vare på hverandre og bry seg om hverandre. Det skal du også gjøre ellers.
Det er viktig å misse oss selv på at vi lever i et fritt land og at alle har mulighet til å gå på skole. Det er spesielt viktig å huske på det her på en slik dag.
Denne dagen skal nytes med god mat og drikke, og barn skal få lov til å ta seg en ekstra is og kanskje spis litt mer godteri.
Tenk over hvor bra du faktisk har det og vis kjærlighet og omsorg til de som du er sammen med og de som dere har rundt deg. Men husk, dette ikke gjelder bare for i dag, men at du alltid skal gjøre det.
Vi vil ønsk dere en utrolig fin dag videre og kos dere masse på denne fantastisk fine dagen!